Muğla’da Trombosit Aferez kan bağışı kabulü başladı

Muğla’da Trombosit Aferez kan bağışı kabulü başladı
Muğla'da Türk Kızılay'ın öncülüğünde başlatılan Trombosit Aferez kan bağışı kampanyası büyük ilgi görüyor.

Türk Kızılay'ın Muğla kan alma biriminde başlatılan bu özel kampanyaya katılan ilk isimlerden biri, Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Kamil Karakaya oldu.

Karakaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kızılay'ın düzenli kan bağışçısıyım. Bugün kan bağışı yapmak üzere geldiğimde yetkililerin Trombosit Aferez bağışı kabul etmeye başladıklarını öğrendim. Bu süreci deneyimlemek istedim. Ayrıca, bu işlemin ardından 48 saat sonra normal kan bağışı yapılabilmesi ve yılda 24 kez Trombosit Aferez bağışının mümkün olması da beni etkiledi. Tüm Muğla halkını Kızılay'a kan vermeye ve Aferez bağışı yapmaya davet ediyorum" dedi.

Aferez, kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşeninin alınması ve diğer bileşenlerin kan bağışçısına geri verilmesi işlemi olarak biliniyor.

Trombosit Aferez bağışçısı olmak isteyenlerin belirli kriterlere uygun olmaları gerekiyor. Bu kriterler arasında, damar yapısının uygun olması, son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilaç kullanmamış olmak ve 48 saat içinde Non-steroid anti inflamatuar bir ilaç kullanmamış olmak yer alıyor. Ayrıca, kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmemiş olmak, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanmamış olmak, hastalık taşıyıcılık riski bulunmamak ve kan değerlerinin uygun olması da önemli faktörler arasında yer alıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar