Metal dedektörü ile 3 bin yıllık eser buldu: Milyonlarca dolar değerinde!

Metal dedektörü ile 3 bin yıllık eser buldu: Milyonlarca dolar değerinde!
İngiltere'de altın arayan insanlar tarafından 3 bin yıllık mükemmel bir şekilde korunmuş altın toka bulundu.

Birleşik Krallık'ta Staffordshire kentinde Geç Bronz Çağı'na (M.Ö. 1000 ila 800) ait bir altın toka keşfetti. British Museum tarafından yapılan açıklamaya göre Jonathan Needham, bu eseri İngiltere'nin orta kesimlerinde yer alan Staffordshire'da metal dedektörlüğü yaparken buldu.

Needham, BBC News'e yaptığı açıklamada, "İnsanlar bu altın tokanın 3 bin yıllık olduğunu hemen fark ettiler ve o anda kutlama yapabildik" dedi. "Bulduğumuz şey karşısında çok heyecanlandık."

1996 tarihli Hazine Yasası'na göre vatandaşların önemli arkeolojik buluntuları rapor etmesi gerekiyor. Needham da bu yasaya uyarak bulduğu parçayı derhal Derby Müzesi'ne bildirdi.

metal-dedektoru.jpg

Müze araştırmacıları, "mükemmel bir şekilde korunmuş" olan bu parçanın muhtemelen İrlanda'da yapıldığını ve "Bronz Çağı'nda İrlanda ile Britanya arasında kültürel bir bağlantı" sağladığını belirledi.

Çekiçle dövülmüş altın toka, "ustaca yükseltilmiş koni şeklindeki iki ucu" birbirine bağlayan bir "yay" veya "sap" ucuna sahiptir ve "önemli bir kişinin" elbisesini, eteğini veya pelerinini birbirine bağlamak için kullanılmış olabilir. Portable Antiquities Scheme'e göre, muhtemelen aşınmadan kaynaklanan birkaç çizik izi içeriyor ve yaklaşık 5 inç (12,7 santimetre) boyutlarında.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar