Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık oranlarında değişiklik

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık oranlarında değişiklik
Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarında önemli değişikliklere gitti.

CNNTürk'teki habere göre, Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Kısa Vadeli Krediler ve Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar vadede yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürülürken, döviz cinsinden hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.

TCMB'nin Resmi Gazete'de yayımlanan açıklamasında, Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarihli kararına vurgu yapılarak, devam eden sadeleştirme süreci çerçevesinde kredi arzında ve mevduat faizinde görülebilecek oynaklıklara karşı makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği belirtildi. Ayrıca, faiz kararlarına ek olarak parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği ifade edildi.

Zorunlu karşılık uygulamasında yapılan değişikliklere ilişkin kararda, kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmesine karar verildiği belirtildi. Ayrıca, döviz cinsinden mevduat/katılım fonu hesapları için Türk lirası cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilmesi kararı alındı.

Bu değişikliklerle birlikte, TCMB'nin para politikasındaki sürdürülebilirlik ve makroihtiyati önlemlerine vurgu yaparak, ekonomik istikrarın korunmasına yönelik adımlarını attığı gözlemleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar