Menopoz dönemi kaç yaşında başlıyor?

Menopoz dönemi kaç yaşında başlıyor?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nagihan Yılmaz, menopoz ve bu sürecin kadınlar üzerindeki etkileri hakkında bilgilendirme yaptı.

Menopozun, kadınların yumurtalık faaliyetlerinin sona ermesiyle adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi anlamına geldiğini belirten Yılmaz, bu sürecin genellikle ortalama 51 yaş civarında gerçekleştiğini ifade etti. Perimenopoz döneminin ise yaklaşık olarak 46 yaş civarında başladığını açıkladı.

5f7496f070380e0d307005e0.webp

Bu dönemde adetlerin düzensizleştiğini veya ağırlaştığını vurgulayan Yılmaz, bazı kadınların bu süreçte daha önce yaşamadıkları duygusal ve fiziksel problemlerle karşılaşabileceğini belirtti. Eğer bir kadın 12 ay boyunca adet görmediyse, geriye dönüp menopoz geçirdiğini söyleyebileceğini dile getirdi. Yılmaz, menopoza yol açan faktörler arasında östrojen seviyelerinin değişmesinin önemli olduğunu ve bu sürecin vücutta çeşitli değişikliklere neden olduğunu açıkladı.

aw151405-01.jpg

Menopoz ve menopoz öncesindeki sürecin her kadını farklı şekilde etkileyebileceğine dikkat çeken Yılmaz, östrojen seviyesinin düşmesinin beyne, adetlere, cilde, kaslara ve ruh haline etki edebileceğini belirtti. Bu süreçte birçok farklı belirtinin yaşanabileceğini ve hangi belirtinin ne zaman görüleceğinin kişiden kişiye değiştiğini vurguladı. Gece terlemesi gibi belirtilerin menopozdaki kadınların büyük bir kısmında görüldüğünü de ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar