Mayıs ayında 163 işçi hayatını kaybetti!

Mayıs ayında 163 işçi hayatını kaybetti!
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre, mayıs ayında 163 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Böylece 2019 yılının ilk 5 ayında en az 716 işçi çalışırken öldü.

Evrensel'de yer alan habere göre, İSİG mayıs ayına dair iş cinayetleri raporunu yayımladı. Raporun yüzde 85’ini ulusal ve yerel basından, yüzde 15’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan derlediği bilgilerle hazırlayan İSİG, mayıs ayı içerisinde en az 163 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Rapora göre, ocak ayında en az 159, şubat ayında en az 127, mart ayında en az 114, nisan ayında en az 153 ve mayıs ayında en az 163 işçi yaşamını yitirdi. 163 emekçinin 126’sı ücretli (işçi ve memur), 37’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Hayatını kaybedenlerin 12’si kadın işçi. 

9 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

4’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 9 çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, ağaç, metal ve taşımacılık iş kollarında gerçekleşti. Yaşamını yitiren mülteci işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 1’i Kolombiyalı.

TARIM'DA ÖLENLERİN YÜZDE 36'Sİ ÜCRETLİ

Rapora göre, ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, madencilik, belediye/genel işler, ticaret/büro, metal, konaklama/eğlence, kimya ve sağlık iş kollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 36’sı ücretli. Yüzde 64’ünü oluşturan çiftçi ölümlerinin bir kısmını ise başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla çalışanlar oluşturdu. En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve zehirlenme/boğulma.

ÖLEN 153 İŞÇİ SENDİKASIZ

Söz konusu raporda, iş cinayetinin en çok yaşandığı iller İstanbul, Antalya, Bursa, Şanlıurfa, İzmir, Kocaeli, Sivas, Adana, Gaziantep, Kastamonu, Çorum, Erzurum, Konya, Sakarya ve Şırnak olarak sıralandı. Yaşamını yitirenlerin 5’i (yüzde 3.06) sendikalı işçi, 158 işçi ise (yüzde 96.94) sendikasız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar