Marteniçka ne zaman çıkarılır? Leylek görmeden Marteniçka çıkarılır mı?

Marteniçka ne zaman çıkarılır? Leylek görmeden Marteniçka çıkarılır mı?
Balkan geleneği olan Marteniçka Türkiye'de de yaşatılmaya devam ediyor. 1 Mart tarihinde takılan bilekliklerin ne zaman çıkarılacağı ise merak konusu oldu. Peki Marteniçka ne zaman çıkarılır? Leylek görmeden Marteniçka çıkarılır mı?

Balkan coğrafyasının en yaygın bahar geleneklerinden biri olan Marteniçka, her yıl Mart ayının başından itibaren takılmaya başlanıyor. Bu gelenek, kırmızı ve beyaz iplerden yapılan bilekliklerin ve süslemelerin bileklere takılmasıyla kutlanıyor. Marteniçka, doğanın uyanışını ve baharın gelişini temsil ediyor. Peki Marteniçka ne zaman çıkarılır? Leylek görmeden Marteniçka çıkarılır mı?

MARTENİÇKA NE ZAMAN ÇIKARILIR?

Marteniçka'nın çıkarılma zamanı da önemlidir. Mart ayında ilk leyleğin görüldüğü zaman, Marteniçka bileklikleri bileklere takıldıkları yerden çıkarılıp meyve veren bir ağaca bağlanır. Bu ritüelde, Marteniçka'nın takıldığı sırada dilenen dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.

LEYLEK GÖRMEDEN MARTENİÇKA ÇIKARILIR MI?

31 Mart'a kadar Leylek görmediyseniz isterseniz Marteniçka'yı çıkarabilirsiniz. Ancak gelenek yerine gelmediği için dilek gerçekleşmez. İsterseniz bilekliği saklayıp seneye tekrar takabilirsiniz.

MARTENİÇKA NEDİR?

Marteniçka, Balkan ve Trakya coğrafyasında 1 Mart'tan itibaren bileklere takılan ve baharı müjdeleyen bir gelenektir. Eski bir Bulgar geleneği olarak bilinmesine rağmen, Marteniçka Balkanlar genelinde yaygın olan ve hatta Türkiye'de Balkan göçmenleri arasında her yıl kutlanan bir ritüeldir.

Bu geleneğe göre, Şubat ayının sonunda leyleklerin göç için yola çıktığına inanılır. Leyleklerin göç etmesiyle birlikte baharın müjdesi alınır ve 1 Mart itibarıyla kırmızı ve beyaz iplerle hazırlanan Marteniçka bileklikleri ve süslemeleri, iyilik, sağlık ve bereket dilekleriyle bileklere takılır ve Mart ayı boyunca orada kalır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar