Mahfi Eğilmez: Hazır olun çok sert düşecek

Mahfi Eğilmez: Hazır olun çok sert düşecek
Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, borsa ve konut piyasalarıyla ilgili milyonlarca yatırımcıyı endişelendiren uyarılarda bulundu.

Son faiz kararının açıklanmasının ardından piyasalarda yaşanan hareketlilikle birlikte, Mahfi Eğilmez'in borsa ve konut piyasalarındaki gelişmelerle ilgili yazısı tekrar gündeme geldi.

Eğilmez, kişisel blogunda yayınladığı yazıda yatırımcıları ilgilendiren önemli konulara değindi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizleri sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırmasına ilişkin açıklamasının ardından Eğilmez, bu hamlenin doğru olduğunu belirtti.

"Eğilmez, "Merkez Bankası'nın enflasyonun artışını durdurmak için faiz oranlarını artırması doğru bir adım. Ancak maliye politikasının gevşek kaldığı ve yapısal reformların yapılmadığı sürece, faiz artışının etkisi sınırlı kalabilir" dedi.

ÇÖKÜŞ YAŞANABİLİR

Borsa ve konut sektöründeki gelecek projeksiyonlarını analiz eden Eğilmez, "Faiz oranları enflasyon seviyesine yükseldiğinde, hisse senetleri ve gayrimenkul fiyatları, önceki rekorlarını koruyamayabilir ve hatta çöküş yaşayabilir" şeklinde milyonlarca yatırımcıya uyarılarda bulundu.

Eğilmez, yazısında ayrıca şunları söyledi:

"Bu zorlama ekonomi politikası şimdilik tüketim odaklı büyümeye ve istihdama destek oluyor gibi görünse de, başta gayrimenkul ve borsa olmak üzere çeşitli alanlarda balonlar oluşmasına yol açıyor.

Böyle bir ortamda 'borsa rekorlar kırmaya devam ediyor, bu ekonomi iyiye gidiyor' demek gerçekçi değil. Faiz enflasyon seviyesine çıkarıldığında, borsadaki hisse senetleri ve gayrimenkul fiyatları, bu kez çöküşler yaşayabilir."

mahfiegilmez.jpg

EĞİLMEZ: OLUMLU GELİŞME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltirken, kredi notu görünümünü 'pozitif' olarak korudu. Bu önemli kararın ardından eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Twitter hesabından S&P'in Türkiye kararını değerlendirdi.

Eğilmez, S&P'nin kararını "olumlu bir gelişme" olarak nitelendirirken, "CDS priminin 300'ün altına gelmiş olması da bu olumlu gelişmeyi destekliyor" ifadesini kullandı.

Mahfi Eğilmez'in yorumu şu şekilde:

"Standard and Poors'un Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltip görünümü pozitif olarak belirlemesi olumlu bir gelişme. CDS priminin 300'ün altına gelmiş olması da bu olumlu gelişmeyi destekliyor."

Eğilmez aynı zamanda, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkeler için belirlediği kredi notlarının anlamını Aralık 2023’te kapsamlı bir şekilde açıklamıştı.

Buna göre; S&P'nin B+ notu 'Yüksek Spekülatif Düzey' anlamına gelirken, yatırım kategorisi olarak 'Düşük Düzey’de yer alıyor. S&P'nin notu, Yatırım Eşiği'nin hemen altında bulunuyor.

Moodys’in B3 notu da benzer şekilde 'Yüksek Spekülatif Düzey'de kalıyor ve yatırım olarak 'Düşük Düzey'e karşılık geliyor.

Fitch’in ise B olarak derecelendirdiği Türkiye notu da 'Yüksek Spekülatif Düzey' açıklamasına denk gelirken, yatırım seviyesi olarak 'Düşük Düzey’in içinde bulunuyor.

Fitch, Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltmiş ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı. Fitch’in açıklamasında, notun yükselmesine sebep olarak Haziran 2023’ten beri uygulanan politika değişikliklerinin dayanıklılığı ve etkinliği gösterilmişti.

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar