Küresel piyasaların odağı BoE'nin faiz kararında

Küresel piyasaların odağı BoE'nin faiz kararında
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde yapabileceği ilk faiz indirimine ilişkin beklentilerin artmasıyla birlikte bu hafta genelde Avrupa borsaları dışında alıcılı bir seyir izlendi. Ancak gözler, önümüzdeki hafta İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararına çevrildi.

Özellikle bu hafta, Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları odak noktası oldu. Fed, politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, enflasyon hedefine ilişkin ilerlemenin sağlanamadığını vurguladı. Powell, faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği sinyalini verirken, piyasalarda yakın zamanda faiz indirimlerine başlama beklentileri arttı.

Bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi düşüş yaşarken, dolar endeksi değer kaybetti. Altının ons fiyatı ise gerileyerek haftayı tamamladı. Orta Doğu'da yaşanan gerilimin azalmasıyla birlikte Brent petrolün varil fiyatında düşüş görüldü.

New York borsasında, ABD'de açıklanan istihdam verilerinin Fed'in faizleri uzun süre yüksek tutacağı endişelerini azaltması ve şirket karlılıklarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle pozitif bir seyir izlendi. Ancak ABD'de tarım dışı istihdamın artış hızının yavaşlaması ve işsizlik oranının artması dikkat çekti.

Avrupa'da ise İngiltere hariç borsalarda düşüşler yaşandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin faiz politikasına ilişkin açıklamaları ve enflasyonla mücadeleye yönelik sinyaller piyasaların yönünü etkiledi. Almanya ve Avro Bölgesi'nde açıklanan veriler, enflasyonun beklentilerin altında seyrettiğini gösterdi.

Asya borsalarında ise genelde alıcılı bir seyir izlendi. Japonya'da işsizlik oranının artması ve imalat sanayi PMI verilerindeki yavaşlama dikkat çekerken, Çin'de imalat sanayi PMI'nın beklentilerin üzerinde gelmesi olumlu karşılandı.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekorlar kırdı. Dolar/TL ise düşüş gösterdi. İslam Kalkınma Bankası'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda Türkiye'nin ekonomik durumu ve kredi notu yükseltmesi konuşuldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi de piyasaları olumlu etkiledi.

Gelecek hafta, küresel piyasalarda önemli veri ve olaylar takip edilecek. Özellikle İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı ve ABD'de açıklanacak ekonomik veriler piyasaların yönünde belirleyici olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar