Kredi ve kredi kartı borcu 3 trilyon lirayı aştı

Kredi ve kredi kartı borcu 3 trilyon lirayı aştı
BDDK verilerine göre, Mart 2024 sonu itibarıyla tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı harcamaları toplamı 3 trilyon 100 milyon liraya çıktı.

Türkiye'de enflasyonun artmasıyla birlikte vatandaşların alım gücünde yaşanan düşüş, bankalara olan borçlanma eğilimini hızla artırdı.

Karar'ın haberine göre Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikalarına rağmen, tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ciddi bir artış gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Mart 2024 sonunda tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı harcamaları toplamı 3 trilyon 100 milyon liraya ulaştı.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 67,6 oranında artış gösteren bu rakam, ekonomik zorluklarla mücadele eden vatandaşların finansman ihtiyaçlarını karşılamak için kredi ve kredi kartlarına olan talebin ne denli yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Mart 2023'te 1 trilyon 849 milyar lira seviyesinde olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı harcamaları toplamı, Mart 2024'te 3 trilyon 100 milyon liraya ulaştı. Bu rakamların içinde en büyük payı ise 1 trilyon 86 milyar lira ile ihtiyaç kredileri aldı.

Özellikle ihtiyaç kredilerinde yaşanan artış dikkat çekti. Bir önceki yıl 815 milyar lira seviyesinde olan ihtiyaç kredisi miktarı, bu yıl 1 milyar 86 milyon liraya çıkarak neredeyse ikiye katlandı. Taşıt ve konut kredilerinin de artış gösterdiği görüldü.

Bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tutarı ise 577 milyar liradan 1 trilyon 376 milyar liraya yükseldi. Bu harcamaların 593 milyar lirası taksitli, 783 milyar lirası ise taksitsiz alışverişten oluştu.

BDDK'nın verilerine göre Ocak 2024'te bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 194 bin oldu. Bu rakamlar, vatandaşların ekonomik sıkıntılarla baş etmeye çalışırken bankalardan aldıkları finansmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar