Kılıçdaroğlu'nun taktığı marteniçka bilekliği nedir? Marteniçka bilekliği nasıl yapılır?

Kılıçdaroğlu'nun taktığı marteniçka bilekliği nedir? Marteniçka bilekliği nasıl yapılır?
Marteniçka bilekliği, Mart ayı ile beraber takılmaya başlanan kırmızı ve beyaz bileklikler yerini almaya başladı. Kılıçdaroğlunun kendi mutfağında yayınladığı videoda taktığı marteniçka bilekliği dikkatlerden kaçmadı. Peki, Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun da taktığı marteniçka bilekliği nedir? Marteniçka nasıl yapılır? Marteniçka bilekliğinin anlamı nedir?

Marteniçka adı verilen kırmızı ve beyaz renklerden hazırlanan bu bileklikler; özellikle Bulgar kültüründe yer edinmiş bir gelenek haline gelmiştir. Bulgar kültürüne göre marteniçka bilekliğinin anlamı, kişiler yakınlarına ve sevdiklerine huzur, sağlık dileyerek hediye ettikleri bileklikleri Mart ayının sonuna kadar bileğinden çıkartmazlar.

MARTENİÇKA BİLEKLİĞİ NEDİR?

Bu kültürün hikayesi rivayete göre; Nuh Tufanı''na kadar dayanır. Kara parçası gördüğünü haber veren güvercin ağzında beyaz bir ip parçası taşımaktadır. Fakat yolda yaralanır ve ipe kan damlar. 

Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan''a has bir gelenektir. Bu günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına "martenitsa" olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Âdete göre, martenitsalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.

MARTENİÇKA BİLEKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Bileğinizin kalınlığına göre, istediğiniz bilek boyundan biraz uzun gelecek biçimde hem beyaz hem de kırmızı ip kesin. Sonra beyaz ve kırmızı ipi uç uca bağlayın. Düğüm noktası ortada kalacak biçimde, bir elinizle kırmızı ipin boşta kalan ucundan tutun, ipi gerdirin. Diğer elinizle de beyaz ipin boştaki ucundan tutun ve gerdirmeyi bırakmadan, beyaz ipi saat yönünde çevirmeye başlayın. İpi çevirmekte zorlandığınız noktada gerdirmeyi bırakın, kırmızı ve beyaz ip birbirine dolanacak. Son olarak diğer uca da düğüm atın ve bileğinize takın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar