Kfar Kamalılar Türk damatları sevdi

Kfar Kamalılar Türk damatları sevdi
Osmanlı Devleti tarafından tarihi Filistin topraklarına yerleştirilen ve bugün İsrail’in sınırları içerisinde yer alan Kfar Kama köyünde yaşayan Çerkezler Türkiye’den evlenmeyi tercih ediyor.

Her geçen yıl Türk damat sayısının arttığı Kfar Kama köyünde bugün itibariyle Türkiye’den gelen 12 Çerkez kökenli damat yaşıyor.

Kırım Savaşı sırasında Ruslar tarafından Kafkasya’dan sürülen Kfar Kama’daki Çerkezler, Osmanlı Devleti tarafından önce Selanik bölgesine, 1872’de de tarihi Filistin topraklarına yerleştirilmiş.

Osmanlı döneminde bölgede 10 Çerkez köyü varken, İsrail kurulduktan sonra buradaki Çerkezlerin büyük bölümünün göç etmesi sebebiyle bugün bu sayı 2’ye düşmüş.

O köylerden biri olan 900 haneli Kfar Kama’da 4 bine yakın Çerkez yaşıyor.

Osmanlı tarafından bölgeye yerleştirilen Kfar Kama halkı, köye gelmelerinden kısa bir süre sonra kendi camilerini inşa etmiş.

İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen cami geçen yılların ardından restore edilse de minberi ve üzerindeki Osmanlı bayrağı simgesi bugüne kadar korunmuş.

TÜRKİYE İLE BAĞLARI YENİDEN CANLANDI

Teknolojinin gelişmesi ve uçakların yaygınlaşması sebebiyle ulaşımın kolaylaşmasının ardından Kfar Kama köyündeki Çerkezlerin Türkiye’deki soydaşlarıyla bağları özellikle 1990’lı yıllardan sonra yeniden canlanmış.

Bağların yeniden canlanmasının ardından Türkiye’den buraya Çerkez kökenli damatlar gelmeye başlamış.

Bugün itibariyle Kfar Kama'da Türkiye’den gelen 12 Çerkez damat yaşasa da bu köyden evlenip daha sonra tekrar Türkiye’ye dönen damat sayısı da oldukça fazla.

Türkiye’den gelen damatlar, aradan geçen yıllara rağmen buradaki soydaşlarının dilleri Çerkezceyi muhafaza etmeyi başardığını, bu nedenle de buraya yerleştiklerinde köy halkı ile iletişim sorunu yaşamadıklarını dile getiriyor.

Türkiye'nin dört bir tarafından gelen damatların arasında yeni evlenenlerle birlikte uzun yıllar önce evlenip buraya yerleşenler var.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar