Karnıyarık otu nedir? Faydaları nelerdir?

Karnıyarık otu nedir? Faydaları nelerdir?
Bağırsak sağlığı için önemli bir bitki olarak kabul edilen karnıyarık otunun gıda takviyeleri veya çay şeklinde tüketilmesini öne çıkarıyor. Peki, karnıyarık otu nedir, faydaları nelerdir?

Plantaginaceae familyasına ait olan Karnıyarık otu, bilimsel adıyla Plantago psyllium L., çok yıllık bir otsu bitkidir. Dünya genelinde yaklaşık 300 farklı türü bulunan Karnıyarık otunun Türkiye'de ise 21 türü mevcuttur. Bodur çalılıklardan oluşan bu bitkinin çiçekleri, tohumları, yaprakları ve gövdeleri gibi çeşitli kısımları gıda alanında kullanılmaktadır. Tohumları özellikle yüksek lif ve müsilaj içeriği ile dikkat çeker. Müsilajın bileşenleri genellikle %22 arabinoz, %74 ksiloz ve iz miktarda diğer şekerlerden oluşur. Ayrıca, karnıyarık otu protein açısından zengindir ve trisakkarit planteoz ile az miktarda fitosterol ve triterpen içerir. Bitkinin içeriğinde bulunan glikozitler ve alkaloidler, insan vücudu üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

karniyarik-otu-tozu-faydalari-nedir-nerelerde-kullanilir-01.jpg

KARNIYARIK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Karnıyarık otunun tohumlarında bulunan yüksek oranda suda çözünmeyen lifler, bağırsak aktivitesini artırıcı etkisi ile bilinir.
  • Karnıyarık otunun kapsül formundaki müsilaj içeriği, bağırsak hareketlerini hızlandırabilir.
  • Bağırsaklarda kolit, hemoroid ve yara oluşumu gibi enfeksiyonları azaltabilir veya irritabl bağırsak sendromunu hafifletebilir.
  • Antidiyaretik etkisi ile ishal şikayetlerini azaltabilir ve önleyebilir.
  • Hipokolesterolemik etkisi sayesinde karaciğerde kolesterol biyokimyasal dönüşümlerini destekleyebilir.
  • Anti-diyabetik özellikleri nedeniyle pankreas iltihabını azaltabilir.
  • Bağırsakta glukoz sindirimini yavaşlatarak kan şekerinin ani yükselmesini önleyebilir ve insülin-glukagon hormon dengesini koruyarak aşırı insülin salınımını engelleyebilir.
  • Stresin azaltılmasına yardımcı olabilir ve bu şekilde stres kaynaklı semptomların, örneğin depresyon belirtilerinin, baş ağrısı, göz yorgunluğu ve mutsuzluk gibi durumların hafiflemesine destek olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar