Karnabaharın faydaları nelerdir? Karnabahar neye iyi gelir?

Karnabaharın faydaları nelerdir? Karnabahar neye iyi gelir?
Karnabahar, sağlıklı bir sindirim sistemi ve kalp için gerekli olan zengin lif içeriğiyle ön plana çıkar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığının etkilerini azaltabilecek günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Peki, karnabaharın faydaları nelerdir, karnabahar neye iyi gelir? İşte detaylar...

Yazın karpuz, kavun, biber ve domates; kışın ise karnabahar, nar, elma, brokoli ve havuç sofralarımızı renklendirir. Ancak bazı sebzeler vardır ki, ne büyük ne de küçük pek çok kişi tarafından tercih edilmez. Bu sebzelerden biri de karnabahardır ve kokusuyla bile bazıları için dayanılmaz bir hal alabilir. Oysa karnabaharın sağlık açısından birçok faydası bulunur ve bu faydaları öğrendiğinizde kokusunu bile unutup sofranızın kralı ilan edebilirsiniz.

İŞTE KARNABAHARIN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI:

Kalp sağlığına faydalıdır: Karnabahar, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncını dengeler ve antioksidanlar ile anti-enflamatuar etkiler göstererek kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Kan şekerini dengeleyici etkisi vardır: Karnabahar, yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve diyabet tedavisinde etkili bir rol oynar.

Zihinsel sağlığı destekler: A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir açısından zengin olan karnabahar, stresli ve yoğun çalışma temposuna sahip olanlar için ideal bir besindir. Zihni dinlendirir ve sinir sistemini güçlendirir.

Kansere karşı korur: Karnabahar, içerdiği birçok antioksidan ve vitaminler sayesinde vücutta oksidatif stresi azaltarak birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir.

Bağırsak sağlığını destekler: Yüksek lif içeriği sayesinde kronik kabızlıkla savaşır ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.

Kemik sağlığını destekler: Karnabahar, kalsiyum ve K vitamini açısından zengin bir sebzedir ve kemik sağlığına büyük katkı sağlar.

Enfeksiyonlara karşı korur: Karnabahar, enfeksiyonlara karşı koruyucu özellik gösterir ve içerdiği E vitamini ile vücudu destekler. Buharda pişirilerek tüketildiğinde vitamin ve mineral kayıpları en aza indirilir.

Hamilelikte faydalıdır: Hamilelik döneminde tüketilmesi önerilen karnabahar, folik asit bakımından zengindir ve bebeğin sağlıklı gelişimine katkı sağlar.

Toksinlerden arındırır: Karnabahar, karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar yoluyla vücudu toksinlerden arındırır ve detoks etkisi gösterir.

Diyette yardımcıdır: Düşük kalorili ve yüksek lifli bir besin olan karnabahar, diyet sırasında uzun süre tokluk hissi sağlar ve kilo verme sürecini hızlandırır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar