Kardeş Azerbaycan'dan Ermenilere af teklifi: Tek şartını açıkladı

Kardeş Azerbaycan'dan Ermenilere af teklifi: Tek şartını açıkladı
Azerbaycan, Karabağ'daki silahlı Ermeni gruplarına karşı antiterör operasyonunu 24 saatte başarıyla tamamladı. Silahlarını bırakan Ermenilere af çıkarılacağını duyuran Azerbaycan hükümeti, bunun için tek şartını açıkladı. İşte detaylar…

GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU

Azerbaycan’ın Karabağ’da başlattığı ve 24 saatte başarıyla sonuçlandırdığı antiterör operasyonu sonrası kalıcı barış için müzakereleri sürdürüyor. Bir yandan da bölgedeki Ermeni toplumunun entegrasyonuna yönelik adımlar atan Bakü yönetimi, dün de Karabağ’da silahlarını bırakan Ermeniler için af ön görüldüğünü açıkladı.

aa-20230920-32200719-32200717-azerbaycan-cumhurbaskani-yardimcisi-haciyev-diplomatik-temsilcilere-karabagdaki-son-durumu-anlatti.jpg
Fotoğraf: AA

"ESKİ ASKERLER VE SAVAŞÇILAR İÇİN ÖZEL AF SAĞLANABİLİR"

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada, af planını anlatan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, eski askerler ve savaşçılar için de af sağlanabileceğini aktardı. Bazı silahlı grupların ve subayların, şartlarını kabul etmeyeceklerine ve direnmeye devam edeceklerine dair açıklamaları gördüklerini söyleyen Hacyev, şunları söyledi: “Ayrıca bazı küçük grupların ormanda saklandığını da görüyoruz. Ancak bunun büyük bir sorun veya güvenlik sorunu olacağını düşünmüyoruz. Elbette bu bazı sorunlara ve zorluklara yol açacaktır ancak bu o kadar da büyük ölçekte olmayacaktır”

"KARABAĞ ERMENİLERİ, BARIŞ İÇİNDE YAŞAMA MODELİMİZİN BİR PARÇASI”

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise, Ermenistan’a bir kez daha adil ve kalıcı barış teklifi sunduklarını duyurdu. Bayramov, anti-terör operasyonunun, Azerbaycan’ın kendi topraklarında uluslararası hukuk ve insani hukuka tam uyum içinde gerçekleştirildiğini söyledi. Azerbaycan’ın meşru çıkarlara karşılıklı saygı temelinde gerçek diyalog ve müzakerelere hazır olduğunu belirten Bayramov, “Karabağ Ermenileri, barış içinde bir arada yaşama modelimizin bir parçası” dedi.

AMBULANS, MÜHİMMAT ARACI OLARAK KULLANILMIŞ

Azerbaycan, Karabağ’da Ermeni silahlı gruplarına ait mühimmat deposu tespit ederken, Ermenistan’ın ambulansla mühimmat sevkiyatı yaptığını ortaya çıkardı. Azerbaycan güvenlik güçleri, Kelbecer ilinin Gozlukörpü yerleşim yerinde bulunan bir çiftliğin ahır bölümünün mühimmat deposu olarak kullanıldığını tespit etti. Söz konusu mühimmatın ambulansla çiftlik arazisine nakledildiği tespit edilirken, mühimmat deposunda roket, top mermileri, mayınlar ve çeşitli kalibrelerde mermiler bulundu.

abb.jpg

MACARİSTAN’DAN AB’YE VETO

Öte yandan Macaristan, Avrupa Birliği’nin Karabağ’daki operasyon nedeniyle hazırladığı Azerbaycan karşıtı ortak bildiriyi veto etti. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in hazırladığı ve Azerbaycan’ın kendi sınırları içerisindeki askeri operasyonunun kınandığı bildiride, AB’nin Ermenistan’ın demokratik olarak seçilmiş temsilcilerini desteklemeye hazır olduğu kaydedildi. Macaristan, bildiriyi Azerbaycan karşıtı ve önyargılı ifadeler içerdiği gerekçesiyle veto etti.

FRANSIZ KANAL YAZDI: ALİYEV İÇİN TAM BİR ZAFER

France 24 kanalı ise, Azerbaycan’ın Ermeni silahlı gruplarına karşı 24 saatte elde ettiği sonucun Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için ‘kesin bir zafer’ olduğunu belirtti. Türkiye ile Azerbaycan’ın yakın ilişkisine dikkat çekilen kanalda, Türkiye’nin son anti-terör operasyonunda doğrudan bir rol oynamadığı söylendi. France 24 ayrıca, Bakü’nün son yıllarda petrol ve doğal gazdan elde edilen önemli gelirler ve Türkiye gibi önemli müttefikleri sayesinde bölgedeki güç dengesini değiştirdiğini yazdı.

aa-20230922-32212606-32212604-azerbaycanin-karabagdaki-ermenilere-gonderdigi-insani-yardim-yola-cikti-001.jpg
Fotoğraf: AA

AZERBAYCAN'DAN KARABAĞ'DAKİ ERMENİLERE 2 TIR İNSANİ YARDIM

Azerbaycan kazandığı zaferin ardından Karabağ’da bulunan Ermenilere 20 tonluk çeşitli gıda ürünleri ve hijyen malzemelerinin bulunduğu 2 TIR ve ekmek taşıyan 2 kamyon insani yardım gönderiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar