Kalitesiz çeliğe dikkat!

Kalitesiz çeliğe dikkat!
Türk çelik sektörü; ucuz, kalitesiz, TSE sertifikası olmayan ve standart dışı inşaat çeliği ithalatını engelleyebilmek için öneride bulundu

Celalettin DEMİRCİ  / Günboyu

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci, “Ülkemizin deprem kuşağında olması nedeniyle ithal edilecek ülkelerden gelen inşaatlarda kullanılan çeliğinin kalitesi çok önemli. Kalitesinin araştırılması lazım” dedi.

Ekonomi Bakanlığının inşaat çeliğinde gümrük vergisini indirme kararı ile birlikte Türk çelik sektörü, belirlenen standartlar ve kurallar çerçevesinde inşaat çeliği ithalatının yapılmasına karşı olmadığını belirtiyor. Ancak sektör, kurallar ve kaideler dışında kalan inşaat çeliğinin ülkemize ithalatının yapılması ihtimalinden endişe duyuyor. Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de inşaatlarda kullanılan çeliklerin standartlara uygunluğu büyük önem taşıyor. Geçmiş yıllarda ülkemizde meydana gelen depremlerin yarattığı yıkımları göz önüne alan Türk çelik sektörü, inşaat çeliği üretimlerini TSE sertifikasına sahip şirketler tarafından TSE708 standardına göre yapıyor. Gümrük indirimi ile birlikte ucuz, kalitesiz, başka ülke standartlarında veya standart dışı inşaat çeliğinin Türkiye’ye girişinin önünün açılacağını söyleyen Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, “İthal edilecek ürünlerin ihtiyaç duyulan kalite standartlarına uygunluğunun kontrolü açısından gümrüklerde kontrol zafiyetleri olabilir. Bu nedenle kalitesiz inşaat çeliği ithalatının ve bu ürünlerin inşaatlarda kullanılmasının önüne geçilmesinde sıkıntılar yaşanabilir. Bu durumu engellemek için acil tedbir alınmalı. Aksi takdirde ülkemiz ciddi zarar görebilir” dedi.

ENDİŞE DUYULUYOR

Son dönemde inşaat sektörünün iç piyasada yarattığı mesnetsiz spekülasyonlar, inşaat çeliği ithalatında gümrük indirimini beraberinde getirdi. Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de düşük fiyatlı, TSE sertifikası olmayan ve kalitesiz inşaat çeliği ithalinden endişe duyan Türk çelik sektörü temsilcileri, ithal edilen ürünlerin ihtiyaç duyulan kalite standartlarına uygunluğunun gümrüklerde tam olarak kontrol edilmemesi ihtimaline dikkat çekti. Sektör, kalitesiz inşaat çeliği ithalatının ve bu ürünlerin inşaatlarda kullanılmasının önüne geçilmesinde ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini düşünüyor. Türk çelik sektörü; ucuz, kalitesiz, TSE sertifikası olmayan ve standart dışı inşaat çeliği ithalatının engellenebilmesi için iki yol öneriyor. İlki, ihracatçı ülke sanayicilerinin TSE sertifikasını almış olması, inşaat çeliğinin TSE708 standardına uygunluğunun denetlenmesi ve standardın koşullarını karşılamayan, TSE sertifikası olmayan ürünlerin Türkiye’ye girişine izin verilmemesi. İkincisi ise 480 $/ton minimum ithalat fiyatı üzerinden ithalata gözetim uygulaması getirilmesidir. Bu tedbirler alınmadan yalnızca gümrük vergilerinin indirilmesi ise kalitesiz ve standart dışı inşaat çeliği ithalatının hızla artırır ve Türkiye’ye ciddi zararlar verir. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci,İnşaat sektörü temsilcilerinin gümrük vergisi indiriminden sonra hiçbir mazeretleri kalmadığını açıkladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar