Kalın’dan İsrail açıklaması

Kalın’dan İsrail açıklaması
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Trump yönetiminin desteğini arkasına alan Netanyahu'nun hükümeti, utanmadan sıkılmadan işgali yasallaştırmaya, tüm Müslüman dünyayı da karşısına almaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

Kalın’dan İsrail açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Daily Sabah gazetesinde İsrail'in kabul ettiği "Yahudi ulus devlet" yasasına ilişkin yazı kaleme aldı.

Bazı Batılı medya kuruluşlarının "İsrail'in tartışmalı ulus devlet yasası" olarak tanımladığı kanunun, aslında ırkçı bir uygulama ve resmi bir apartheid sisteminin savunusu olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kalın, atılan adımın, iki devletli çözüm umudunun tabutuna çakılmış son çivi olduğunu ifade etti.

Kalın, adalete ve barışa inanan herkesin bu kanunu reddetmesi gerektiğini vurgulayarak, "İsrail'i 'Yahudi halkının tarihi anavatanı' olarak tanımlayan yasa, 'İsrail'de sadece Yahudilerin kendi kaderini tayin hakkı olduğunu' söylüyor. Bu ifadeler, İsrail'de yaşayan Filistinli azınlığa ve mezkur Yahudi devletinde resmi bir konumu olmayan milyonlarca yerlerinden edilmiş ve işgal altındaki Filistinliye ürkütücü bir mesaj niteliğinde. İsrail'in zaten ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören Filistinli vatandaşların statüsü, bu kanunun kabulüyle birlikte daha kötü olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bu kanunun ayrıca Kudüs'ten, "İsrail'in tamamlanmış ve birleşik başkent" olarak bahsettiğine değinen Kalın, yazısına şöyle devam etti:

"Bu ifade, Kudüs ve diğer Filistin topraklarının yasa dışı işgalini reddeden uluslararası toplumun ve sayısız Birleşmiş Milletler (BM) kararının yüzüne indirilmiş bir tokat olarak görülmeli. Trump yönetiminin desteğini arkasına alan Binyamin Netanyahu'nun hükümeti, utanmadan sıkılmadan işgali yasallaştırmaya, tüm Müslüman dünyayı da karşısına almaya çalışıyor.

Bu noktada BM Genel Kurulu'nun 21 Aralık 2017'de, ABD'nin Kudüs'ü İsrail devletinin başkenti olarak tanıyan kararını 128'e 9 oyla reddettiğini hatırlatalım. Bu itibarla İsrail Meclisinden geçen yeni yasa, İsrail'in kendisini uluslararası hukukun üzerinde gördüğünü bir kez daha açıkça ortaya koyuyor."

"BU ADIMLARIN ANCAK FELAKET VE BAŞARISIZLIK ÜRETECEĞİNİ GÖRÜRÜZ"

Kalın, yeni kanunda başka rahatsız edici ifadelerin de olduğuna dikkat çekerek, örneğin Yahudi yerleşimlerinin "ulusal bir değer olarak" değerine atıfta bulunulduğuna dikkati çekti.

Böylece İsrail'in "yerleşim" adı altında sürdürdüğü işgal politikasına devam edeceğinin açık edildiğini belirten Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Bir kez daha yerleşimcilerin, İsrail devletinin kontrolünü ele geçirdiğini, demokrasi, eşitlik ve medeni haklar gibi kavramları ayaklar altına aldığını görüyoruz. İsrail'in 21. yüzyılda işgalin yaygınlaştırılması ve yasallaştırılmasını bir devlet politikası olarak uygulayabilmesi, mevcut uluslararası düzenin hak hukuktan ziyade güce önem verdiğini gösteriyor. Bu yaklaşım, işgal altındaki Filistin topraklarında kurulacak siyasi her türlü yerleşimin ancak İsrail'in onayıyla olacağı anlamına geliyor. Adaletin olmadığı ortamda barışın yaşayamayacağını düşünürsek, bu adımların ancak felaket ve başarısızlık üreteceğini görürüz.

İsrail'in kabul ettiği yeni kanunla, Siyonistlerin, Filistin halkını ortadan kaldırma ve Filistin'i dünya yüzünden silme planları yeni bir safhaya girmiş bulunuyor. Kararın alınmasından sonra Başbakan Netanyahu, İsrail Meclisine hitabında 'Siyonizm ve İsrail devletinin tarihinde belirleyici bir anı yaşıyoruz' ifadelerini kullandı. Bu ifadeler, barış yanlısı ve vicdanlı Yahudilerce reddedilen Siyonist projenin, Filistinlilerin canları, toprakları ve özgürlüğü pahasına sürdürüleceğine dair bir itiraf niteliğindedir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar