İYİ Parti'den Erdoğan'a Doğu Türkistan tepkisi

İYİ Parti'den Erdoğan'a Doğu Türkistan tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin'in Sincan bölgesindeki insanların mutlu bir yaşam sürdüğüne ilişkin Pekin'de sarf ettiği sözlere İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu’ndan sert tepki geldi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, TBMM’de gerçekleştirdiği konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pekin ziyaretinde söylediği sözlere sert tepki gösterdi.

Erdoğan’ın Çin’in başkenti Pekin’deDoğu Türkistan Türkleri için "mutlu ve huzurlular" cümlesini doğru bulmadığını ifade eden Ağıralioğlu “Türk devletinin başına yakışan bir dil değildir ve Türklerin de mukavemetini kırar” değerlendirmesinde bulundu. “Ağıralioğlu, Tayyip Bey'e "Onlar kadar mutlu olursunuz inşallah." desem, bu mutluluk dileğim bedduadır!” dedi.

Ağıralioğlu’nun TBMM’deki konuşmasındaki ilgili bölüm şu şekilde:

"Cumhurbaşkanımızın Çin’de 2 bin yıllık Türk yurdu olan Sincan bölgesinde yaşayan Türklerle ilgili “mutlu ve huzurlular” cümlesini doğru bulmadım. Ben bugün diyebilsem ki “Sayın Cumhurbaşkanım Çin’de mutlu olduklarına hüsnüşahadet ettiğiniz Türklerin mutluluğu size de nasip olsun” desem bu bir bedduadır. “Onlar kadar mutlu olun inşallah” desem mutluluk dileğim bedduadır."

"CUMHURBAŞKANIMIZ DA İMTİNA ETSİN"

Devletin başına beddua etmekten imtina ettiğini belirten Ağıralioğlu, “Çünkü böyle bir şey söylersem Tayyip Bey’e şöyle demiş olacağım: “Sümeyye’yi alsınlar elinizden. Torunlarınızı kaçırsınlar sizden. Çocuklarınızın canına okusunlar. Dininize musallat olsunlar. İbadet haklarınızı gasbetsinler” demiş olacağım. Ben böyle bir şey demiş olmaktan imtina ediyorum. Cumhurbaşkanımız da imtina etsin” dedi.

"TÜRK YURDUNDA FERYAT FİGAN ARŞI ÂLÂYI YIKTI"

Ağıralioğlu, “Türkler orada mutludur demek yerine Türk yurdunda feryat figan arşı âlâyı yıktı diyeceksiniz. Öyle demek zorundasınız. 35 milyon Türk orada dini, imanı, çoluğu, çocuğu, izzeti çiğnenerek mücadele ediyor. Biz vatan terk edecek insanlar değiliz. Vatan terk etmek Türk’ün tabiatına hiç uymamıştır” ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.

NE OLMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Türkistan'daki Türklerin mutlu bir yaşam sürdürdüğüne dair açıklamalarda bulundu. 

DW'nin haberine göre, Çin devlet televizyonu Erdoğan'ın söylediklerini, "Çin'in Sincan bölgesindeki insanların Çin'in gelişimi ve refahı içinde mutlu bir yaşam sürdüğü bir gerçektir. Türkiye, Türk-Çin ilişkilerindeki uyumu kimsenin bozmasına izin vermez. Türkiye aşırılığa kesin bir şekilde karşıdır ve Çin ile karşılıklı siyasi güveni ve güvenlik işbirliğini güçlendirmeyi arzu etmektedir" diye aktardı.

Çin hükümeti Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uygulanan zulmü "teröristlerle mücadele" olarak nitelendiriyor. Birleşmiş Milletler, (BM) bir milyona yakın Uygur Türkünün keyfi olarak kamplarda tutulduğunu tahmin ediyor.  

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar