İYİ Parti Osmangazi teşkilatından tarih katliamına tepki!

İYİ Parti Osmangazi teşkilatından tarih katliamına tepki!
İYİ Parti Bursa Osmangazi ilçe teşkilatından tarih katliamına tepki geldi. İlçe başkanlığından yapılan açıklamada, "Bir tarih katliamı skandalı ile karşı karşıya olduğumuzu gördük." ifadeleri kullanıldı.

İYİ Parti Bursa Osmangazi teşkilatından yaklaşık bin küsur yıldır ayakta kalan Pınarbaşı Suyoludaki tarih kalitamına tepki geldi.

Osmangazi İYİ Parti teşkilatından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Bugün öğlen saatlerinde bize gelen bir ihbar neticesinde yerinde gidip yaptığımız inceleme neticesinde,

Bir iş bilmezliğin, Bir vurdumduymazlığın, Bir tarih katliamı skandalı ile karşı karşıya olduğumuzu gördük.

Evet Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan yardımcımız Ercan Özel, Belediye Meclis Üyelerimiz ve Osmangazi Grup Sözcümüz Büşra Şahin ve yönetim kurulu üyelerimiz ile olayın vahameti ile karşılaşınca kelimenin tam anlamı ile şok olduk.

Çünkü yerinde incelediğimiz yaklaşık bin küsur yıldır ayakta kalan Pınarbaşı Suyolu, zamanında Bursa’nın su ihtiyacını karşılayan iki ana arterinden biri imiş.

Fakat bin küsur yıldır ayakta kalan bu tarihi yapı, bugün iş bilmez ve tarihe saygısı olmayan Büyükşehir Belediyesi kadroları tarafından çay ocağına yer kazandırmak adına üzerine beton atılarak ve parke taşı döşenerek yer altına gömülmeye çalışılmaktadır.

Oysaki tarih kitaplarını incelediğimizde Pınarbaşı suyollarının sadece bakımı için bile atalarımızın vakıflar kurduğunu görmekteyiz.

Evet tarih kaynaklarında bakın buradan nasıl bahsedilmektedir.

Kaynak: OSMANLI DÖNEMİ BURSA SU YOLLARININ BAKIMI ve ONARIMINDA VAKIFLARIN ROLÜ

Cafer ÇİFTÇİ*

Pınarbaşı suyu ise, Bursa hisarının ve şehrin yarısından fazlasının su ihtiyacını karşılamaktaydı38. Şehrin yararlandığı en eski su kaynaklarından biri olan Pınarbaşı suyunun, kireç miktarı fazla olmasına rağmen uzun süre kullanıldığı bilinmektedir. Pınarbaşı semtinde Pınarbaşı Câmi kıblesi tarafında yer alan kaynaktan çıkan bu su, şehrin büyük bir kısmının kullanma suyu ihtiyacını temin eder. Kaynaktan kuzeye doğru ilerleyen su, geniş tuğla ile çevrili çarşaf adı verilen bir sahaya dökülür ve buradan şehrin değişik mahallelerine inen kollara ayrılırdı.

Su yollarının bakımı için oluşturulan vakıflar hakkında bilgiler verirken, şehrin başlıca su kaynakları olan Gökdere ve Pınarbaşı sularını da ele almamız gerekmektedir. İncelediğimiz vakıfların birçoğu, bu iki su kaynağından ayrılan ve değişik adlarla anılan kolların bakımı için meydana getirilmiştir.

Sadece Pınarbaşı suyolunun bakım İçin kurulan vakıflar

Âb-ı Pınarbaşı (Abdal Çelebi der mahalle-i Timurtaş) Ta’mîr-i mecrâ-yı âb, 18. Yy arşiv kayıtlarında mevcut - Para Vakfı

Âb-ı Pınarbaşı der mahalle-i Timurtaş Ta’mîr-i mecrâ-yı âb, 18. Yy arşiv kayıtlarında mevcut - Para Vakfı

Şimdi siz saygıdeğer basın mensupları aracılığı ile bizler İYİ Parti kadroları olarak Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş ve diğer yetkililere seslenmek istiyoruz.

Buradaki bu tarih katliamına acilen son verin,

Yapılan çalışmayı sonlandırın ve bu güne kadar üzerine beton ve parke taşı döşenerek kapatılan bu suyolu kanallarının tekrar acilen eski haline getirilmesi için talimat verin,

Hatta bu suyolu kanalının tam olarak ortaya çıkarılması ve bakımı için çalışmalar yürütün,

Ayrıca tarihçileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarını da bu konuda duyarlı olmaya ve yerinde incelemeler yaparak bu tarihi mirasımıza sahip çıkmaya sizin aracılığınızla davet ediyoruz,

Birde sayın basın mensupları mevcut iş bilmez kadroların Bursa’yı ne kadar vurdumduymaz bir şekilde yönettiklerinin en somut kanıtı da yerinde incelemelerde bulunduğumuz Pınarbaşı parkının etrafı bu tabloyu bize aleni şekilde bize göstermektedir. Çünkü bu alanda suyolunun üzerine beton döküp, parke taşı döşeyerek yer altına gömen kadrolar, parkın diğer tarafında hisar bölgesinde tarihi gün yüzüne çıkarmak için milyonlarca Tl’lik kamulaştırma yapmakta ve tarihi kazılar gerçekleştirerek yer altındaki tarihi gün yüzüne çıkarmaktadır.

Sadece bu örnek bile Bursa’nın yerel yönetim açısından ne kadar iş bilmez kadrolar tarafından yönetildiği gerçeğini ve nasıl bir kara tabloyla karşı karşıya kaldığının somut göstergesidir.

Sayın Basın Mensupları, İYİ Parti kadroları olarak buraya geldiğiniz, bizim kamuoyundaki sesimiz olduğunuz ve Bursa adına doğru işlerin hayata geçmesi için katkı verdiğiniz için sizlere teşekkür ederken, Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş’tan da bilgisi dahilinde veya bilgisi olmadan kadroları tarafından yürütülen bu tarih katliamına son vermesini beklediğimizi beyan etmek isterim.

Hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ederim. Dr. Mehmet HASANOĞLU İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı"

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar