Itır nedir? Itır bitkisinin faydaları nelerdir?

Itır nedir? Itır bitkisinin faydaları nelerdir?
Halk arasında çobaniğnesi bitkisi olarak da bilinen ıtır bitkisi özellikle de bazı sağlık sorunlarına fayda sağladığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarken günümüz aktarlarında sıkça rastlanır. Peki ıtır bitkisi nedir, başlıca faydaları nelerdir? İşte detaylar...

Bu güzel bitki, sardunya ailesine ait olup hoş kokulu yapraklara sahiptir. Renkli çiçekleriyle bilinen ıtır bitkisi genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilir. Kumlu arazilerde doğal olarak yetişen bu bitki, beyaz ve pembe tonlarda çiçeklere sahiptir. Özellikle yaz aylarında çiçek açan ıtır bitkisinin kokusu o kadar güzeldir ki losyon yapımında sıklıkla tercih edilir. Ülkemizin birçok bölgesinde yetişen bu bitki, çay olarak tüketilebilir ve farklı sağlık faydaları sunar.

İtir bitkisinin sağladığı faydalardan biri sindirim sistemine destek olmasıdır. Basit gaz sorunlarını gidermede etkilidir ve sindirime yardımcı olarak hazımsızlığı hafifletebilir. Ayrıca idrar söktürücü özellikleri sayesinde vücudu temizleyebilir.

Diğer adı Çobaniğnesi, Turnagagası, Leylekgagası olan ıtır, Sardunyagiller ailesindendir. Kışın yapraklarını dökmeyen ve soğuğa karşı hassas olan bu bitkiler, çiçekleriyle yaz mevsiminde göz kamaştırır. Odunsu gövdeleri ve tüylü yaprakları olan ıtır bitkisi, çeşitli topraklarda yetişebilir ve tohumları veya gövde çeliğiyle çoğaltılabilir.

İtir bitkisinin birçok faydası vardır. Akne gibi cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir, ishalı keser ve mide ile bağırsak gazlarını azaltır. Ayrıca düzenli kullanıldığında nikrist ağrılarını hafifletebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar