İstinat duvarındaki 241 yıllık tarih

İstinat duvarındaki 241 yıllık tarih
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, tarihi bir çeşme binanın istinat duvarına gömülü olarak 241 yıldır dimdik ayakta duruyor.

Zeliha Hanım Çeşmesi olarak bilinen bu tarihi yapı, 1783 yılında hayırsever Zeliha Hanım tarafından yaptırılmış. Kapanca Sokak'ta bulunan bu çeşme, uzun yıllar boyunca bölge halkının su ihtiyacını karşılamış ve susayan herkesin uğrak noktası olmuştu. 3 Temmuz 1987'de İstanbul 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararıyla tescil edilmiş.

Çeşmenin kitabesinde, "Maşallah. Bu çeşme haznesi tecdidin eyleyen merhum İnce El-Hac Mehmed Ağa zevcesi Zeliha. Deyince besmele her derde ider derman. Hayat-ı cümle-i eşya kamu mine'l-ma' dır. Sene Hicri 1198 Miladi 1783" ifadeleri bulunuyor.

Kapanca Sokak'ta uzun yıllardır yaşayan Zerrin Sakçı, mahallelerinin köklü tarihine vurgu yaparak, "Burası eski, köklü bir yer. Mübadelede İzmit'e yerleşenlerin ilk oturduğu yer olarak biliniyor. Mahallemiz birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Terk edilmiş evler restore edildikten sonra turistlerin ilgisini çeken bir bölge haline geldi" dedi.

Zeliha Hanım Çeşmesi'nin 241 yıldır bölge halkının hayatında önemli bir yer tuttuğunu belirten Sakçı, "Çocukluğumuzda çeşmeden su içerdik. Bir dönem kullanılmaz hale gelmişti ancak İzmit Belediyesi tarafından restore edildi. Şimdi yolu kullananlar çeşmeden su içip yüzlerini yıkıyor. Tarihi sokak ve çeşme, düğün ve nişan fotoğraf çekimlerinin de popüler mekanı haline geldi. Bu çeşmenin tarihi, bizden sonraki nesillere aktarılmalı ve korunmalıdır" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar