İsrail Başbakanı Netanyahu Yahudileri katleden Hitler'i savunup suçu Müslümanlara attı!

İsrail Başbakanı Netanyahu Yahudileri katleden Hitler'i savunup suçu Müslümanlara attı!
İsrail Başbakanı Netanyahu, Yahudi soykırımı yapan Hitler’i skandal ifadelerle savunarak suçu Kudüs Başmüftüsü Emin el-Hüseyni’ye attı. Gelişme sonrası tarihçilerden tepki geldi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün Kudüs’te düzenlenen 37. Dünya Siyonist Kongresi’nde yaptığı konuşmada şaşkınlığa neden olacak bir konuşma yaptı.

Netanyahu, “Hitler Yahudileri yok etmek değil sürgün etmek istemişti. Filistin Müftüsü Hacı Emin Hüseyni Berlin’e giderek ona, ‘Yahudileri sürgün edersen hepsi buraya (Filistin’e) gelir’ dedi. Hitler, ‘Peki ne yapayım onlara?’ diye sordu. Hüseyni ‘Onları yak’ dedi.” ifadelerini kullandı.

TARİHÇİ VE SİYASETÇİLERDEN TEPKİ

Netanyahu’nun sözleri, tarihçiler ve siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Tel Aviv Üniversitesi profesörlerinden Dina Porat, “Yahudilerin öldürülmesi ya da yakılması fikrini Hitler’e açan ilk kişinin müftü olduğunu söylemek yanlış. Dünyayı Yahudilerden temizlemek, daha müftüyle görüşmeden de Hitler’in politikasının merkezindeydi” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon da “Nihai çözüm denilen soykırım, tabii ki müftünün fikri değildi. Hitler’in kötülük dolu beyninin ürünüydü” diye konuştu.

Filistinli yetkililer de Netanyahu’nun açıklamasını kınadı. Filistin’in başmüzakerecisi Saib Erakat, “Netanyahu, Filistinlilerden o kadar nefret ediyor ki Hitler’i bile affetmeye hazır” dedi.

EMİN EL-HÜSEYNİ KİMDİR?

Netanyahu’nun skandal açıklamasında geçen Emin el-Hüseyni, Filistinli bir Arap milliyetçisi ve Filistin Mandası’nda Müslüman bir lider olarak biliniyor.

1921-1948 yılları arasında Kudüs başmüftüsü olarak görev yapmış ve Arap Yüksek Komitesi’nin kurucusu olmuştu.

El-Hüseyni, 1933’ten itibaren Nazilerle yakınlaşmaya başlamış ve 1941’de Berlin’e giderek Hitler ile görüşmüştü. Yahudileri Filistin’den atmak için destek talep etmiş ancak Hitler resmi bir taahhüt vermemişti.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Öne Çıkanlar