İspatlandı! Türk müziği ineklerin süt verimini artırıyor

İspatlandı! Türk müziği ineklerin süt verimini artırıyor
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Çiftliği'nde gerçekleştirilen bir araştırma, Türk müziğinin ineklerin süt verimini artırdığını akademik olarak ispatladı.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Veteriner Fakültesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık MYO ve MAKÜ Çiftliği'nin iş birliğiyle yürütülen bu proje, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Türk Müziği'nin dinletilmesinin ardından ineklerin daha sakin ve huzurlu bir ortamda beslendikleri, dolayısıyla süt veriminde de artış sağlandığı gözlendi.

aw201271-03.jpg

Proje sorumlusu MAKÜ Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeki Nacakcı, projenin detayları hakkında bilgi verdi. Projenin farkını Türk Halk Müziği ve yöresel müziklerin kullanılmasıyla açıklayan Nacakcı, ineklerin müziğe farklı tepkiler verdiğini ve müzikli ortamlarda daha mutlu olduklarını belirtti. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, Türk müziği, ineklerin süt verimini artırıcı bir etkiye sahip.

aw201271-06.jpg

İneklerin süt veriminin dış etkenlere bağlı olduğunu ve streslerinin azalmasıyla süt veriminde artış yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Nacakcı, projenin ilerleyen aşamalarında elde edilen verilerin daha detaylı bir şekilde paylaşılacağını belirtti. Proje ekibinde farklı disiplinlerden gelen 15 kişinin yer aldığını ve projenin büyük katılımlı bir çalışma olduğunu vurguladı.

aw201271-04.jpg

MAKÜ Çiftliği'nde gerçekleştirilen bu araştırma, bölgedeki hayvancılık alanında bir örnek teşkil ediyor. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlktan Baştan, merkezlerinde yapılan çalışmaların hayvanlar üzerinde 40'tan fazla farklı çalışmayı içerdiğini ve bu projenin de bu kapsamda öne çıktığını belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar