İslam Memiş'ten altın sahiplerine korkutan uyarı: "Yıllar boyunca sürebilir"

İslam Memiş'ten altın sahiplerine korkutan uyarı: "Yıllar boyunca sürebilir"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, enflasyonist baskıyı azaltmak için faiz silahını kullanan merkez bankalarının, gelecek yıl da sıkı para politikalarını takip etme ihtimalinin güçlendiğini açıkladı. Memiş, bu durumun altın fiyatlarında beklenen yükselişin önüne set çekeceğini belirtti.

Tüketim ve yatırım alışkanlıklarının değiştiği günümüzde binlerce yeni yatırım aracının ortaya çıkmasına karşın altın, her dönemin güvenli limanı olmaya ve yatırımcıların gözdesi olarak kalmaya devam ediyor.

Buna karşın altın yatırımcısı, covid pandemisinin ardından dünya genelinde uygulanan sıkı para politikaları nedeniyle arzuladığı yükselişi henüz gerçekleştirememiş durumda. 2023 yılına yükselişle başlayan altın, yılın ilerleyen aylarında gelgit performansıyla dar bir pariteye sıkışırken, sene boyunca beklenen yaz ayı sonlarına yönelik yükseliş atağı, yerini karamsar bir havaya bırakmış durumda.

PİYASALARDAKİ BELİRSİZLİK ÇOĞALDI

Haziran ayında 15 aylık faiz artırım sürecini sonlandıran Fed, altında yükseliş için heyecan yaratmış olsa da, temmuz toplantısında gelen 25 baz puanlık faiz artırımı ve Fed başkanı Powell'ın gelecek aylara yönelik faiz silahına başvuracakları sinyalini veren konuşması, altın yatırımcısında soru işaretlerini artırmış durumda.

Türkiye'de emtia piyasalarındaki uzmanlığı ile tanınan ekonomist İslam Memiş, son toplantı ve sonrasında yapılan açıklamalarla birlikte ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkeye ait kurumların 2024 yılında da sıkı para politikalarına devam edebileceğini belirtti.

Memiş'in altın yatırımcılarına yönelik uyarıları şu şekilde:

"Ons altın dar bant aralığında kalmaya devam ediyor. Bir kararsızlık var çünkü piyasalarda. Bu hafta Fed, 25 baz puanlık bir artış yapmış olsa da bir belirsizliği de beraberinde getirdi. Yine merkez bankalarını takip etmeye devam edeceğiz. Merkez bankaları şöyle bir mesaj verdi bu hafta, hem Fed, hem ECB hem de TCMB, bizi izlemeye devam edin, kararları biz vereceğiz. Hangi veri gelirse, o verilere göre yeni bir aksiyon alacağız mesajları verdiler.

ENFLASYON YIL SONUNDA GERİ GELECEK

Kapıları açık bıraktıkları için de piyasayı bıçak sırtı bırakmış durumdalar. Dünyadaki bütün merkez bankaları kontrollü ve anlaşarak bu süreci yürütüyor. Piyasalardan ellerini çekmediler. Benim endişem şu, 2024 yılında da merkez bankaları bu kontrollü süreci sanırım devam ettirecek. Çünkü 2024 yılında da geçen bir enflasyon, geçici bir enflasyon yok. Hatta 2023 yılının son çeyreğinde hızlıca geri gelen, yükselişe geçen bir enflasyon bekliyorum ben.

ALTININ ÖNÜNÜ KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Gerçek enflasyonla mücadele çok kolay olmayacağı için, merkez bankaları da hazır bir bahane yakaladığı için bütün kozlarını sonuna kadar kullanacaklar. Bugünkü koşullarda, sanırım 2024 yılında da merkez bankaları piyasaları manipüle etmeye, baskılamaya ve altının önünü kapatmaya çalışmaya devam edecek gibi görünüyor.

Bu durum beni endişelendiriyor, özellikle yatırımcılar tarafından. Ons altın tarafında ağustos ayı ile alakalı, 2000 dolar seviyesinin üzerinde ataklar yaşanacağına dair öngörüm devam ediyor. 2020, 2040, 2057 gibi yukarıda alanlarımız var. Büyük ihtimalle 2000 dolar seviyesini aşacağız diye düşünüyorum ve ben kişisel olarak pozisyonumu bu noktada kapatmış durumdayım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar