İslam Memiş elinde altın tutanlara seslendi: "4 gün kaldı hazırlığa başlayın"

İslam Memiş elinde altın tutanlara seslendi: "4 gün kaldı hazırlığa başlayın"
Para piyasalarının uzman ismi piyasa kahini İslam Memiş, gram altın fiyatlarının 1650 lirayı geçmesinin ardından altın sahiplerine seslenerek, bu hafta bitmeden yaşanacaklara hazırlıklı olun uyarısında bulundu.

Altın fiyatları uluslararası piyasalarda dalgalı bir performans sergilerken, gram altın/TL ve çeyrek altın fiyatları dövizin etkisiyle yükselmeye devam ediyor.

Gösterge fiyatı 1650 lirayı aşan gram altın, serbest piyasalarda 1666-1672 lira arasında alıcı bulurken, Kapalıçarşı'nın nabzını tutan ekonomist İslam Memiş, altın fiyatlarında bu hafta yatırımcıyı nelerin beklediğini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD enflasyon verilerinin ons altını yukarı çektiğini belirten Memiş, daha önce de uyarıda bulunduğu 1960 dolar direncinin kırılamadığını vurguladı. Cuma gününe kadar ons altın fiyatlarında sert bir düşüş yaşanmasının muhtemel olduğunu hatırlatan altın uzmanı, şu ifadeleri kullandı:

"ALTIN FİYATLARINDA 30 DOLARIN ÜZERİNDE DÜŞÜŞ YAŞANACAK"

Gram ve çeyrek tarafında yaşanan yükselişlerin döviz kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle xauusd paritesinde 1960 dolar seviyesinin altında bir tıkanıklık görülüyor ve hafta kapanmadan, cuma gününe kadar ben ons fiyatlarının 1928 doların altına düşeceğini tahmin ediyorum.

Buradaki düşüşün gram altına yansıyıp yansımayacağı ise net değil çünkü perşembe günü Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararına piyasalar geçen ay olduğu gibi sürpriz bir tepki verirse dövizde yeniden hızlı bir yükseliş ve bu yükselişin beraberinde türk lirası karşısında değerlenen bir altın görebiliriz.

Ancak ons tarafında yaşanan düşüşün son düzeltme olduğunu belirtmekte fayda var. Altın bu tarihten sonra yoluna hızlı yükselişlerle devam edecektir. Yıl sonuna kadar 2350 dolarlık beklentim güncelliğini koruyor.

DİP FİYATTAN ALTIN ALMAK İÇİN YILIN SON FIRSATI

Gram tarafında da 2000 liranın aşılacağını söylemek mümkün. Fed'in faiz kararı, açıklanan enflasyon verileri sonrası bir sürpriz olmazsa hareketsiz kalmak yönünde olacaktır. Toplantı sonunda şahin tonda açıklamalar gelse bile arka arkaya 2 toplantıdan da faiz kararının çıkmaması piyasalarda güçlü bir etki yaratacak ve dolar endeksinde geri çekilme, emtia fiyatlarında ise ciddi bir yükselişin başlayacağını görebiliriz.

Altının ağustos ayı itibariyle yükselmesini bekliyorum. Bu yüzden ons altında 2000 doların altından alım yapmak için yılın son fırsat günlerini yaşıyoruz.

"DOLARDAN UZAKLAŞMAKTA FAYDA VAR"

Haftalardır belirttiğimiz gibi Euro/dolar paritesinde beklenen yükseliş gerçekleşmeye başladı ve 1.08'lerden 1.12'lere hızlı bir atılım gördük. Gelecek haftalarda 1.11 belki de 1.10'a kadar bir düşüş yaşanması sizde paniğe yol açmamalı. Yaz aylarının sonu belki de yılın son aylarına doğru Euro/dolar 1.15 seviyelerine gelecektir. Bu nedenle şu anda dolarda beklemek ya da yatırımı dolara yöneltmek için mantıklı sebepler bulunmuyor.

Dolar endeksi, peş peşe gelen faiz artırmama kararlarının ardından çok ciddi olmasa da kayda değer bir düşüş yaşayacaktır. Avrupa Merkez Bankası ise sıkı para politikası sürecini henüz tamamlamış değil. Avrupa genelindeki enflasyonun tam anlamıyla düşürüleceği güne kadar faiz artırımları gelecektir. Bu da yakın gelecekte bizi güçlü bir Euro ve değer kaybeden doların beklediğine işaret ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar