İslam Memiş altın sahiplerini tarih vererek uyardı: "Fırtına öncesi sessizlik! O güne kadar bekleyin"

İslam Memiş altın sahiplerini tarih vererek uyardı: "Fırtına öncesi sessizlik! O güne kadar bekleyin"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, son günlerde emtia piyasalarında yaşanan değer kayıplarının artından yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş, altın fiyatlarının yükseleceği tarihi açıklayarak, yaşananlar için "Fırtına öncesi sessizlik" yorumunu yaptı.

2023 yılına hızlı bir başlangıç yapan altın, aylardır beklenen yükselişi gösteremeyerek yatırımcısını büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

Türk lirasının değer kaybı nedeniyle gram ve çeyrek altın fiyatlarında yükseliş gözlemlense de, uluslararası piyasalarda ve ons altın tarafında yaşanan düşüşlerin ardından yatırımcıların kafasındaki soru işaretleri giderek artarken, piyasa kahini olarak tanınan ekonomist İslam Memiş'ten altın fiyatlarına dair çarpıcı bir uyarı geldi.

Yaşanan geri çekilmeyi "Fırtına öncesi sessizlik" şeklinde yorumlayan Memiş, gelecek aylarda yaşanacak yükselişler için şu ifadeleri kullandı:

"Son Fed toplantısının ardından Ağustos ayı için 2000 doların üzerini zorlayacak ataklar bekleniyordu ancak ABD tarafından gelen makro ve mikro ekonomik veriler, altın fiyatlarında düşüş yaşanmasına neden oldu.

Ons altın gün içerisinde aylar sonra ilk kez 1900 doların altına düşerken, yaşanan gerilemenin temel sebebi olarak dolar endeksini gösterebiliriz.

"ALTIN İÇİN BÜYÜK BİR ALIM FIRSATI"

Gram altın tarafında 1660 liralık bir gösterge kur olmasına karşın piyasalarda bu rakam 17-12 ile 1719 lira aralığında. Yaklaşık 50 liralık bir makas aralığı var ve bu aralık kapanmayacak. Yatırımcıların buna alışması iyi olur. Yukarı yönlü 60-70 liralara yükselebilir ancak 50 liranın altına düşeceğini zannetmiyorum.

Altın fiyatlarında yaşanan düşüşlerin sonuna geldiğimiz görüşündeyim. Özellikle alım yapmak isteyenler için son fırsat penceresi kapanıyor. Ekim ayı itibariyle ons tarafında önce 2080 ardından 2150 dolarlar test edilecektir. Yılın sonunda kazanç sağlamak isteyen yatırımcı, şu anda yaşanan düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmeli.

"BU FIRSAT KALICI DEĞİL! ŞİMŞEK GİBİ GELİP GEÇECEK"

Dolar kurunun 27'de sabitlendiğini görüyoruz. Merkez Bankası'nın da bu noktada bir girişiminin olduğu aşikar. Yine de yılın geri kalan bölümünde doların yükselişi devam edecektir. Bu yükseliş, ons tarafında yaşanacak çıkışla birlikte gram ve çeyrek altın fiyatlarını iki yönlü yukarı çeken bir harekete dönüşecek.

Ekim ayı itibariyle gram altın tarafında 1900 liraları görmemiz sürpriz olmayacaktır. Şu an için mevcut fiyatların 2023 itibariyle görülebilecek en düşük seviyeler olduğu görüşündeyim. Böyle fırsatlar nadiren yaşanır ve şimşek gibi gelip geçer. Buralarda pozisyon almamak, ilerleyen haftalarda büyük pişmanlıklara neden olacaktır.

EYLÜL AYININ ORTASINDA FIRTINALAR KOPACAK

Fed, son toplantısını 25-26 Temmuz tarihlerinde yaptı ve 25 baz puanlık faiz artırımına gitti. Ağustos ayı pas geçilecek ve sıradaki toplantı 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.

Elbette gelecek ekonomik verileri okumak faydalı olacaktır ancak piyasalardaki beklenti, sıradaki toplantıdan faiz artırımı çıkmayacağı yönünde. Böyle bir karar alınması şüphesiz altındaki sıkışmışlığı da gevşetecek ve fiyatların yukarı çıkışını ve emtia piyasalarının yeniden yükselmesini tetikleyecektir.

Toplantıya kadar altında 2000 dolar ataklarını görmeyi, alınacak faiz kararının ardından ise ons için 2150 dolara tırmanışın başlayacağını düşünüyorum. Bu yükselişleri döviz tarafının desteklemesiyle birlikte gram altın sahiplerinin de büyük bir getirisi olacaktır.


YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar