İslam Memiş altın sahiplerine tarih verdi: "Uçuşa geçmeye hazırlanın"

İslam Memiş altın sahiplerine tarih verdi: "Uçuşa geçmeye hazırlanın"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, gün içerisinde 1715 lirayı görerek tarihi bir rekora imza atan gram altın fiyatlarının ardından yatırımcılara seslenerek, yıl sonuna kadar emtia piyasalarında yükselişlerin devam edeceğini ve yeni zirvelerin görüleceğini duyurdu.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD enflasyon verilerinin ardından sınırlı bir yükseliş yaşayan ons altın, haftanın açılış günüyle birlikte yeniden yukarı yönlü hareketine devam etti.

Haftalar sonra 1980 bandını test eden xauusd paritesi, altın sahiplerinin yüzünü güldürürken, ekonomist İslam Memiş, altın fiyatlarında yaşanan yükselişin henüz 'fragman' olduğunu açıkladı.

Temmuz ayı içerisinde yeni bir düşüş beklediğini belirten Memiş, yılın geri kalanında yaşanacak yükselişler içinse şu ifadeleri kullandı:

GRAM ALTIN REKORDAN REKORA KOŞACAK

ABD enflasyonunun yüzde 3 gelmesiyle birlikte ons tarafında yukarı yönlü bir hareket yaşanacağını belirtmiştik. Ben özellikle 1960 dolar direncini vurgulamıştım ancak burası beklenenden çok daha erken bir şekilde kırıldı. Yine de Temmuz ayının sonuna kadar borsa tarafında bugün yaşandığına benzer bir düşüş ve kar satışları görüleceğini tahmin ediyorum.

Ancak yaşanacak fiyat düzeltmesi 2023 yılı için bir son olacak. Buradan düşecek altını, ilerleyen aylarda yeniden bu seviyelerde görmek oldukça güç. Ons tarafında 2000 dolar direncinin net bir şekilde kırıldığını görmemiz halinde yıl sonuna kadar 2350 doların aşılacağı yönündeki tahminin güncelliğini koruyor.

Elbette bu artışlarla birlikte aynı zamanda dolar kurunun da 27 liraya ulaşması gram ve çeyrek altın fiyatlarında çift yönlü bir yükselişe neden oluyor. Ons tarafından destek gelsin ya da gelmesin gram altın fiyatları yükselmeye devam edecek.

Bugün 1715 liralık gösterge fiyatıyla tüm zamanların rekorunu kıran gram altın/TL, ilerleyen aylarda hem döviz hem de ons tarafından alacağı destekle 2000 lira sınırını test edecektir. Şu an için "altında alım fırsatı var mı?" sorusuyla çok fazla karşılaşıyorum.

Temmuz ayı içerisinde bu fiyattan altın almanızı tavsiye etmiyorum, bugün Borsa İstanbul tarafında yaşanana benzer bir fiyat dengeleme sürecinin bizi beklediğini söylemiştim. Altında alım fırsatı elbette gelecektir, ben ve arkadaşlarım da bu fırsat geldiğinde ciddi bir alım ile altında pozisyon açmayı düşünüyoruz.

FED VE MERKEZ BANKASI TOPLANTILARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Ons altın fiyatları için Fed'in 25-26 Temmuz tarihli toplantıları belirleyici olacakken, gram ve çeyrek tarafında ise hem Fed'i hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), 20 Temmuz tarihli PPK toplantısını takip ediyor olacağız.

Şu anda Forex beklenti anketi Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık bir artış yapacağı yönünde. Piyasalar da bu şekilde fiyatlandı. ABD tarafında ise herhangi bir faiz artırımı beklenmiyor.

Yapılan şahin açıklamalar elbette Fed'in söylem gücünü kullanarak altını baskı altına almaya devam etme amacı taşıyor ancak bu kullanımın da bir ömrü olacaktır. Powell toplantının ardından ne söylerse söylesin, ikinci toplantıda da üst üste faizlerin artırılmaması piyasalarda altına yönelik ilgiyi yükseltecektir.

Bu nedenle Temmuz ayının son günlerine kadar ons fiyatlarında bir düşüş, beraberinde Ağustos ile başlayacak ve yıl sonuna kadar sürecek bir yükseliş trendi bekliyorum.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar