İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: "Önce yükselecek sonra dibi görecek"

İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: "Önce yükselecek sonra dibi görecek"
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Fed'in faiz kararının açıklanacağı haftaya girilirken, piyasalarda tarihi bir kırılma yaşanmasının muhtemel olduğuna dikkat çekti. Uzun süredir sürdürüler faiz artışlarına son verilmesi beklenirken, bu gelişmenin altın fiyatlarında sert bir etki yaratmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Filiz Kıral / Günboyu

15 aydır faiz artırımına devam eden ABD Merkez Bankası (Fed), 13-14 Haziran'da tarihi bir karara imza atmak için hazırlanıyor.

Dünya genelinde altın fiyatlarının belirlenmesinde en büyük etmenlerin başında gelen faiz artırım kararları, yaz aylarında altın fiyatlarının hangi yönde seyredeceğini de belirlemiş olacak. Uzmanlar, pandemi nedeniyle yükselen enflasyonu baskılamak için uzun süredir yürütülen faiz artırımı yönteminin, bu ay itibariyle sona ereceğini iddia ederken, alınacak karar en çok altın sahipleri tarafından merakla bekleniyor.

ALTIN YA UÇACAK YA DA DİBİ GÖRECEK

İlk aşamada faiz indirimi, 2023 yılının kalan bölümünde FED için bir seçenek olarak görülmezken, toplantıda faizlerin 15 ay aradan sonra sabit bırakılması ya da yeni bir faiz artırımı seçenekleri tartışılacak. Geçtiğimiz aylarda ABD'de patlak veren bankacılık kriziyle birlikte çok sayıda finansal kuruluşun geleceğini tehlikeye atan bir atmosfer ortaya çıkarken, FED'in süreci soğukkanlılıkla yürütmesi, yaz başı itibariyle faizlerin sabit bırakılacağı şeklinde yorumlanmıştı.

Ekonomistler, dünya genelince altın fiyatlarını yükselten iki temel faktörün olduğunu belirtirken, bunlardan birinin uluslararası krizler, savaşlar ve felaketler, bir diğerinin ise ABD'nin vereceği faiz kararları olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda 14 Haziran'da FED Başkanı Powell tarafından açıklanacak kararda faizlerin sabit bırakılması halinde, yılın geri kalanında yeni bir faiz artırımı gelmeyeceği için dolar endeksinde gerileme ve altın fiyatlarında, özellikle xauusd paritesinde sert bir yükseliş bekleniyor.

Tüm bunlara karşın Türkiye'de altın denilince akla gelen isimlerin başında yer alan İslam Memiş, Haziran ayı için yükseliş beklentisine girmenin hata olacağına dikkat çekti.

Memiş, Haziran'da ons için beklentisinin 1910 doların altına düşülmesi olduğunu açıklarken, Fed kararından sonra ons altında kısa süreli bir yükselişin gözlemlenebileceği ve 1980 sınırının kırılabileceğini hatırlattı.

Kapalıçarşı'nın nabzını tutan İslam Memiş'in altın fiyatlarına yönelik açıklamaları şu şekilde:

"TUZAĞA DÜŞMEYİN BU YÜKSELİŞİN DÜŞÜŞÜ OLACAK"

Ons altın 1950 dolar seviyesinde. Bugün 1967'yi test etti ve oradan tekrar satışlar geldi. Haziran ayı içerisinde 1910 dolar seviyesini beklemeye devam ediyorum ancak bu hafta çok önemli veriler var. Bu verilerden sonra 1980 dolar direncini test edebilir ancak kalıcı olamaz. Yine yükselişlerde dikkat edin, ons altın tarafında beklentim negatif.

Haziran ayı içerisinde operasyon yapacaklar diye bir ay önce uyarı yapmıştım. Bunu kripto paralarda gerçekleştirdiler, sıra ons altın ve ons gümüşe gelecek. Haziran ayı operasyonu da böylece bitmiş olacak. 1980 dolar direncine kadar bu hafta içerisinde bir çıkış göreceğiz. Tekrar sert bir şekilde geri gelecek.

PİYASALAR İÇİN BELİRLEYİCİ TARİH 22 HAZİRAN

Şu anda 1952 dolar seviyesinde ve haftayı da muhtemelen buralarda tamamlar. Gram altın/TL fiyatı şu anda 1475 lira seviyesinde. Serbest piyasalarda 1490-1500 lira aralığında. 22 Haziran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına odaklandım. Şu anda gram altın fiyatında takip edeceğim bant aralığı 1480-1520 aralığında. Önümüzdeki haftalarda tekrar 1480 lira seviyesinin altına sarkmalar bekliyorum.

Gelelim gümüş ons fiyatına 23.95 dolar seviyesinde. 24.30'a kadar bir yükseliş gerçekleştirmiş olsa da tutunamadı ve tekrardan aşağı sarktı. Burada 23.80 destek seviyesi. Bunun aşağısında tekrardan 22'ye doğru düşüşler görülebilir. Yurt dışından gelecek verilerden sonra 24.40-24.50 direncini test ederek ama tutunamaz, tekrardan geri gelir.

"YIL SONU GRAM ALTIN 1650'Yİ GÖRECEK"

Ons tarafında sert bir atak beklememe karşın, yıl sonuna kadar 2350 dolar seviyelerinin kırılacağına yönelik tahminim güncelliğini koruyor. Bu nedenle, dolar/TL paritesinin de yıl sonunda 26-27 liraları test edeceğini düşünürsek gram altında 1650-1700 lira seviyelerinin Aralık için muhtemel olduğunu söyleyebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar