İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: "Böyle fırsat 40 yılda 1 gelir"

İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: "Böyle fırsat 40 yılda 1 gelir"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, haftalar önce yaptığı "Haziran'da ons altın 1910 dolara düşecek" uyarısının gerçekleşmesinin ardından yaz aylarında yaşanacak yükselişlere dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Memiş, altın sahiplerine "Böyle fırsat 40 yılda 1 gelir" şeklinde seslendi.

Filiz Kıral / Günboyu

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell'ın gelecek aylarda faiz artışı olabileceğine yönelik sinyaller vermesinin ardından dolar endeksi güçlenirken, ons altın 1910 dolar seviyelerini görerek yatırımcısını üzdü.

Memiş, bir ay önce yapmış olduğu "Haziran'da ons altın 1910 dolara düşecek" uyarılarını hatırlatarak, beklenen aşamaya gelindiğini ifade ederken, altın fiyatlarında gelecek aylarda nelerin yaşanacağına dair önemli ipuçları paylaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), piyaların beklentisinin altında kalarak yalnızca 650 baz puanlık faiz artışına gitmesinin dolar kurunu sert şekilde yukarı çektiğini belirten Memiş, altın fiyatlarının küresel piyasalarda dibi görmesine rağmen, gram altın/TL'de dolar kuru kaynaklı bir yükselişin yaşandığına dikkat çekti.

İslam Memiş'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"TL OLARAK YÜKSELEN ALTIN ASLINDA ŞU AN DİP FİYATTA"

"Söylediğimiz noktaya geldik. Altının ons fiyatı 2000 dolar seviyesindeyken Haziran ayı içerisinde 1910 bandını göreceğini ifade etmiştik. Bugün itibariyle o direnç noktasına gelindi ve belki de bu hafta içerisinde 1900 doların altını da kısa süreli olarak test edecek.

Elbette bu düşüşün temel sebebi Powell'ın yapmış olduğu şahin açıklamalar. Fed, gelecek aylarda birkaç kez daha faiz artırımına başvurabileceğine yönelik kuvvetli sinyaller verirken, ABD piyasalarında faizlerin yüzde 6'ya çekilebileceğine yönelik bir beklenti oluştu.

Her zaman söylediğimiz gibi ons altın fiyatını etkileyen 2 temel mekanizma mevcut. Birincisi, uluslararası ölçekte yaşanacak bir kriz ve yatırımcının 'güvenli liman' nedeniyle altına dönüşü olacaktır, ikinci sebep ise Fed tarafından verilecek faiz kararlarıdır.

Buna karşın gram altın/TL ve çeyrek altın fiyatlarında ise belirleyici olan Merkez Bankası'nın PPK toplantısının ardından faizleri yüzde 15'e yükseltmesi oldu. 28 Mayıs sonrasında ekonomi yönetiminin değişmesi ve rasyonel ifadeler kullanılması piyasalarda daha yüksek bir artışın yaşanacağına yönelik beklenti oluşturdu. Bu bakımdan verilen karar, piyasaların isteğini karşılamadı ve hızla cezalandırıldı.

ALTINI GÖSTERGE FİYATTAN SATMAK MÜMKÜN DEĞİL

Gram altın şu anda 1540 lira ekran fiyatlarında, serbest piyasa ve bankalarda ise 1510 liradan bozum yapılıyor. Bu makas aralıklarına dikkat etmeniz gerekiyor. Ekranda gördüğünüz rakamlar bankalar ya da serbest piyasalarda geçerli değildir.

Ben mevcut fiyatların dip seviyede olduğunu düşünüyorum. Özellikle yaz aylarında altından sert bir atak bekliyorum. Yıl sonu için yapmış olduğum 2350 dolar ons tahmini güncelliğini koruyor. Bu da demek oluyor ki altın için şu anda cazip bir giriş imkanı bulunuyor.

Elbette bu artışların dönem dönem düşüşlerle desteklendiğini, kar satışlarının geldiğini göreceğiz. Tereddütte kalanlar için bu noktalar alım fırsatı olacaktır ancak son yaşanan düşüşler, yeni bir yükseliş dalgası işaret ediyor.

GRAM ALTIN YIL SONU 1650 LİRAYI GEÇECEK

Gram altın fiyatlarında ise yine doları takip etmeye devam ediyoruz. Gram altın uluslararası piyasalarda değer kaybederken, yalnızca dolar/TL paritesinin yükselişinden destek görerek TL türünden bir artış göstermiş oldu. Yıl içerisinde yeni rekorlar beklemeye devam edeceğiz ancak ara ara alımlar, kar satışları mutlaka olacaktır. Gram altın için ilk aşamada 1550 lira demiştik, sıradaki durak 1650 lira olacaktır. Yıl sonuna kadar 1750 direnç noktası mutlaka test edilir diye düşünüyorum. Bu nedenle ileride de fırsatlar oluşacaktır ancak şu andaki piyasalar tabiri caizse 40 yılda 1 gelecek bir duruma dönüştü. Gelecek hafta itibariyle hızlı davranmayaların çok pişman olacağı bir yükseliş sezonuna girebiliriz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar