İslam Memiş altın sahiplerine 2 gün verdi: "48 saatiniz kaldı! Hazırlığa başlayın"

İslam Memiş altın sahiplerine 2 gün verdi: "48 saatiniz kaldı! Hazırlığa başlayın"
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, haftanın açılış gününde yukarı yönlü bir hareket izleyen altın fiyatları hakkında yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş, 12 Ekim'de açıklanacak verinin emtia piyasalarının kaderini etkileyeceğini belirterek "Hazırlığa başlayın" şeklinde konuştu.

Son iki haftada yaşadığı sert düşüşler ile yatırımcısına büyük kabuslar yaşatan emtia fiyatları, haftanın ilk işlem gününde yukarı yönlü hareket ederek üzerindeki ölü toprağını attı.

2023 yılında beklenen ivmeyi yakalayamayan altın, varlık sahiplerinde büyük bir hayal kırıklığına neden olurken, birikimini her dönemin 'güvenli limanı' olarak belirtilen emtialarda değerlendirmeyi tercih eden vatandaşların gözü kulağı finans uzmanları tarafından yapılacak yeni açıklamalara dönmüş durumda.

Türkiye'de altın piyasası üzerine yaptığı değerlendirmeler ile ilgi odağı haline gelen İslam Memiş, bugün yaşanan yükselişler için "Fırtınanın ayak sesleri" ifadelerini kullanırken, ons tarafında belirleyici olan verilerin perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Küresel piyasalarda altının değerini belirleyen en büyük etmenin Fed tarafından verilecek faiz kararları olduğunu aktaran Memiş, 12 Ekim'de açıklanacak ABD enflasyonuyla birlikte altında yaşanacak yeni fiyat hareketlerini erkenden duyurdu.

İşte İslam Memiş'in altın yatırımcılarına yaptığı önemli uyarılar...

"Geçtiğimiz hafta itibarıyla 1810 dolara kadar inen bir ons görmüştük ve ısrarla "Tarihi bir fırsat, bir daha bu kadar ucuza bulma şansınız yok" yorumlarında bulundum. Yeni haftanın ilk işlem gününde altın, hafif hareketlenmelerle yukarı yönlü kırılmalara başladı ve bu yükselişler henüz buzdağının görünen kısmı.

Dünya genelinde emtia fiyatlarını en çok etkileyen faktör Fed tarafından atılacak faiz adımları. ABD Merkez Bankası, her ne kadar yeni toplantılarını 31 Ekim ve 1 Kasım tarihinde gerçekleştirecek olsa da, burada çıkacak kararın kaderini belirleyecek en önemli veri bu perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacak.

ABD tarafından açıklanacak enflasyon verileri, aynı zamanda atılacak adımları ve haliyle de altın fiyatlarını nelerin beklediğini gözler önüne seriyor. Petrol fiyatlarında yaşanan ciddi düşüşlerin ardından enflasyonist baskının azalacağı düşünülüyor olsa da, tüm dünyayı bekleyen yeni bir enflasyon dalgasının olduğunu söyleyebiliriz.

Yıl sonu itibarıyla, pandemi sonrasında bitti denilen enflasyon geri gelecek ve açıklanacak verilerden benim beklentim de enflasyonun beklentilerin üzerinde, yüzde 4 seviyelerine yükseleceği. Piyasalar buna benzer bir fiyatlamaya girmiş olsa da, perşembe günü ve sonrasında emtiaların değerinde çok önemli çalkalanmalar yaşanacak.

"ALTININ JET MOTORLARI GELECEK HAFTA ATEŞLENECEK"

Ekim ayının ikinci yarısı itibarıyla ilk aşamada xauusd paritesinin 1880 direncini kıracağını ve devamında yıl sonuna kadar 2000 doları aşacağını düşünmeye devam ediyorum. Fed, bu toplantıda ya da aralık ayında mutlaka bir 25 baz puanlık daha faiz artırımı yaparak yılı kapatmak isteyecektir. Bu nedenle açıklanacak veri, beklentilerle paralel gelmesi halinde piyasalar altının yükselişi için konumlanmaya başlayacak.

ABD faizleri, 5.50-5.75 ile son 20 yılın en yüksek seviyelerini görecek olsa da, altında yaşanan düşüşler zaten bu beklentilerin ötesine geçmiş durumdaydı. Şu anda ABD'nin piyasaları manipüle etmesinin etkisiyle bu fiyatları gördük. Altının gerçek değeri, paritede görülenin oldukça üzerinde ve şu anda uygulanan baskıların sürdürülebilme şansı yok. Dolayısıyla altın fiyatları, gördüğü dibin ardından yeni zirveler için hareketlenmeye başlayacak ve Ekim ayının ikinci yarısıyla birlikte biz çok sert bir atağa kalkmış emtia piyasası göreceğiz.

"48 SAAT İÇERİSİNDE ALTIN FİYATLARI ALTÜST OLACAK"

Perşembe günü gelecek enflasyon verisi, aşağı ya da yukarı yönlü kırılmaları tetikleyebilir. Bu nedenle fırsat arayanlar için önümüzdeki iki gün, çok önemli bir pozisyon alma imkanı sunuyor. Çünkü enflasyonun beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi, şu anda ABD'nin para politikasını sürdürmesi halinde faizlerin 2024 yılında da birkaç kez artırıma gidebileceğini işaret edecek ki, bu mesaj bir yandan da altının üzerindeki baskıya devam anlamı taşıyacak.

Son haftalarda tavan yapan ve ardından sert düşen petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketin enflasyon verilerine tesir etmesi halinde ise Fed, son haftalarda yetkililer tarafından verilen mesajlar ile paralel olarak parasal sıkılaşmada son evrelere gelindiğini belirterek, daha güvercin mesajlar paylaşabilir. Bu da yatırımcının birikimini, hızlı bir şekilde altın tarafına kaydırması ve nihayetinde emtia fiyatlarının sıçraması ile sonuçlanacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar