İncirlik ve Avrupa’daki ABD üslerinde kaç nükleer silah var?

 İncirlik ve Avrupa’daki ABD üslerinde kaç nükleer silah var?
NATO bağlı ABD’nin Adana İncirlik Üssü’nün de aralarında bulunduğu 15 nükleer silahın bulunduğu ifade edildi.  Skandal ortaya çıktıktan ancak bu bölüm, daha sonra apar topar değiştirilerek rapordan çıkarılması dikkat çekti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, söz konusu ‘yanlışlık’, Belçika’da Flamanca yayımlanan De Morgen gazetesi tarafından gün yüzüne çıkarıldı.

Gazete, NATO Parlamenter Asamblesi Savunma ve Güvenlik Komitesi için hazırlanan söz konusu raporda, Adana’daki İncirlik Üssü’nün de aralarında bulunduğu Avrupa’daki altı üste ABD’ye ait yaklaşık 150 nükleer silahın bulunduğunun belirtildiğini yazdı. De Morgen, Temmuz ayı içinde hatanın fark edilmesi üzerine rapor değiştirildiğini belirtirken, raporun orijinali olduğunu ifade edildiği versiyonunu da yayınladı.

Raporun Nisan ayında komite üyesi Kanadalı senatör Joseph Day tarafından hazırlandığı ifade edilirken, ‘Nükleer caydırıcılık için yeni bir çağ mı? Modernleşme, silah kontrolü ve müttefik nükleer kuvvetler’ başlıklı raporda, topraklarındaki ABD üslerinde nükleer silahlar bulunan ülkeler iu şekilde sıralanıyor:

Kleine Brogel (Belçika)

Büchel (Almanya)

Aviano (İtalya)

Ghedi-Torre (İtalya)

Volkel (Hollanda)

İncirlik (Türkiye)

ABD’nin Avrupa’daki nükleer silahlarının yerleri hakkında resmi bir açıklama yapmayan NATO’nun isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkilisi, Washington Post gazetesine konu hakkında şunları söyledi: “NATO’nun nükleer silahlara dair tavrının detaylarına ilişkin olarak yorum yapmıyoruz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar