İlk defa bir karadelik Dünya'dan görüldü!

İlk defa bir karadelik Dünya'dan görüldü!
Bilim insanları ilk defa bir karadeliğin Dünya'dan görülebildiğini açıkladı. Karadelik Güneş'in 17 milyar katı kütleye sahip.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden (ANU) bilim insanları, şimdiye kadar kaydedilmiş en hızlı büyüyen kara deliği keşfettiler. Güneş'in yaklaşık 17 milyar katı kütleye sahip olan bu süper kütleli kara delik, Dünya'dan teleskopla görülebiliyor.

KARA DELİKLER NEDİR?

Kara delikler, 'çok küçük bir alana sıkışmış büyük miktarda madde'den oluşan ve 'hiçbir şeyin, ışığın bile kaçamayacağı' kadar güçlü bir çekim alanına sahip gök cisimleridir.

kara-delik-1.jpg

DÜNYA'DAN GÖRÜLEN KARA DELİK

Yeni keşfedilen kara delik, bir kuasarın içinde yer alıyor. Kuasarlar, gaz ve tozun süper kütleli bir kara deliğin içine düşerek yıldızların kolektif ışıklarını gölgede bırakacak kadar parlak bir ışık fırtınası oluşturduğu gök cisimleridir.

Bu kara deliğin mega doğasına ek olarak, araştırmacılar kuasarın evrende sürekli olarak güç alan bilinen en parlak cisim olduğunu da keşfetti

Bu kadar parlak olmasına rağmen kuasar çıplak gözle görülemiyor, ancak Dünya'dan mega bir teleskop sayesinde görülebiliyor.

kara-delik-2.jpg

Kara deliğin her gün bir güneşe eşdeğer miktarda büyüdüğü söyleniyor. Araştırma projesinin baş yazarı ve ANU doçenti Christian Wolf, "Bu kara delik tek bir günde tüm güneş sistemimizdeki Güneş ve tüm gezegenlerin toplamı kadar kütle yiyor" dedi.

ANU astrofizikçisi ve eski rektör yardımcısı Brian Schmidt, "Bence bunun akıllara durgunluk veren bir şey olmasının tek nedeni, böyle bir şeyin var olması. Evrende olabileceğini düşünebileceğim bir şey değil, sadece çok büyük ve çok aktif görünüyor" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar