İlber Ortaylı’dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina

İlber Ortaylı’dan  Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı programda Ayasofya Cami’ye ilişkin dikkat çeken sözler söyledi. Ortaylı, "Sultanahmet'te namaz kılınır. Ayasofya'da kılınır mı? Gudubet bir bina namaz kılmak için. " dedi.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı yayında Ayasofya Camii’ye ilişkin sözleri ile dikkat çekti. Ayasofya’nın yapısı itibariyle büyük kalabalıkları kaldıramayacağını da vurgulayan Ortaylı, ‘"Sultanahmet'te namaz kılınır. Ayasofya'da kılınır mı? Gudubet bir bina namaz kılmak için. " ifadelerini kullandı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Müjdat Gezen’in YouTube kanalında yayınlanan Bizim Ev programına konuk oldu. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde öğrencilerin de sorularının yanıtlandığı programa konuk olan Ortaylı tarihi yapıların korunmasına ilişkin değerlendirmeler yaparken, Ayasofya ile ilgili de yorumlar yaptı.

Ortaylı 'Atatürk’ün Ayasofya’nın ibadete kapatılması kararını verirken oraya kalabalığın girmemesi gerektiğini' öngördüğünü söyledi.


Ayasofya’nın turizme açılmasının da doğru olmadığını işaret eden Ortaylı, turizm şirketlerinin Ayasofya’dan habersiz olan kişileri bile tur yaparak oraları gezdirdiğini sözlerine ekledi.


Ayasofya’nın altında bulunan tünelleri hatırlatan Ortaylı, ‘onların planını bile bilmiyoruz, ne ne kadar çöker onları bile bilmiyoruz” dedi.

Ayasofya’yı ziyaret eden birinin kendisine tuvalet bulmadığı için bile şikayette bulunduğu ifade eden Ortaylı hemen birileri ‘Ayasofya’ya tuvaletler yapalım Allah cezanı versin senin buraya üç milyon ibadet üç milyon ziyaretçi girmez’ dedi.

Ortaylı, programda Ayasofya Cami’ye ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ortaylı, Ayasofya’nın "namaz kılmak için gudubet bir bina olduğunu” söyledi.

Ortaylı'nın konuşmasında “Sultanahmet'te namaz kılınır. Ayasofya'da kılınır mı? Gudubet bir bina namaz kılmak için. Hiçbir ciddi Müslüman, yatıp kalkıp, secde edip, rükuya varıp… 5 vakit namaz kılan adam orada kılmaz. Adamın ruhunu karartıyor o yapı” sözlerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar