Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur hangi hastalıklara iyi gelir? Ihlamur çayı nasıl demlenir?

Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur hangi hastalıklara iyi gelir? Ihlamur çayı nasıl demlenir?
Ihlamur, tilia türünden ve ıhlamur ağacından elde edilerek, çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde yararlanılır. Çiçeklerinin kaynatılıp süzüldükten sonra tüketilmesiyle elde edilen ıhlamur çayı birçok rahatsızlığa iyi gelir. Peki, ıhlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı neye iyi gelir? İşte detaylar...

Ağaç formunda bulunan ve ılıman iklimde yetişen ıhlamur, güzel kokulu krem ​​renkli çiçeklere sahip hoş kokulu bir bitki türüdür. Uzun ömürlü ve 40 metreye kadar büyüyen bir ağaç olan ıhlamur, çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanılır. Ihlamurun çiçekleri ve yapraklarından elde edilen ıhlamur çayı ise rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisiyle bilinerek, soğuk algınlığına iyi gelir. Ihlamur çayı, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir.

Birkaç farklı ıhlamur çeşidi vardır ve her biri kendi benzersiz konsantrasyonda faydalı bileşikler ile yapraklar üretir. Tarihsel olarak, ıhlamur tıbbi amaçlar için yaygın kullanımı nedeniyle 'Kralların Nektarı' olarak adlandırılmıştır. Ihlamur tıbbi geçmişi çok eskilere dayanır.

IHLAMUR HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Ihlamur, özellikle hastalık mevsimlerinde ve kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, bronşit, öksürük ve grip gibi hastalık semptomlarını hafifletmeye yardım eder. Rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir. Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan ıhlamurun birçok hastalığa karşı faydası bulunur. Ihlamurun iyi geldiği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Migren (baş ağrıları)
  • Uykusuzluk
  • Aşırı kanama
  • İdrar kaçırma
  • Romatizma
  • Öksürük
  • Bronşit

IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?

Ihlamur grip, soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarını azaltması, yüksek tansiyonu önlemesi, baş ağrısına iyi gelmesi, idrar söktürücü olması, antispazmodik etkisi ile sindirim sistemi ve kas spazmlarını azaltabilmesi ve sakinleştirici etki gibi faydalara sahiptir.

Ihlamur faydaları şu şekilde listelenebilir:

  • Ihlamur grip, soğuk algınlığının neden olduğu semptomlarımı hafifletir
  • Terleyemeyi sağlayarak toksinlerin atımını kolaylaştıtır
  • Sakinleştirici etkisi ile baş ağrısı, anksiyete ve kaygıyı azaltır
  • Ihlamurun idrar söktürücü özelliği bulunur
  • Hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını gidericidir
  • Sinir sistemine ve hipertansiyona iyi gelir
  • Ihlamur çayı antioksidan kaynağı olarak bağışıklık direncini artırır
  • Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır
  • Ihlamur çayı iyi bir uyku kalitesini destekler
  • Kronik ağrıların hafiflemesini sağlar

Ihlamurun bu faydaları sahip olduğu flavonoidlerin ve diğer terletici maddelerin yüksek konsantrasyonundan kaynaklanır. Ihlamur çiçeğinden elde edilen çay, yatıştırıcı etkileri nedeniyle özellikle panik bozuklukları, uykusuzluk ve zihinsel strese iyi gelir. Bunun yanında spazm önleyici, terletici, balgam söktürücü etkileri söz konusudur.

  • Grip ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir

Ihlamur çayı, soğuk algınlığına veya gribe neden olan çeşitli maya ve bakteri türlerini önleyebilir. Ihlamur bitkisinden yapılan çayı öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve ateş gibi soğuk algınlığı veya grip semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur.

  • Anksiyete ve kaygıya iyi gelir

Ihlamurun stresi ve endişeyi azaltabildiğini ve yüzyıllardır sakinleştirici olarak dünyanın birçok noktasında kullanıldığını gösterir. Ihlamur çayı ruh hali değişimlerini düzenlemeye yardımcı olur ve bazı durumlarda hormonal sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Sıcak bir kupa ıhlamur içenler hem bedeninde hem de zihninde genel bir rahatlama duygusu hissedebilir.

  • İdrar söktürücüdür

Eğer hazımsızlık kronik bir sorunsa, mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık şikayetlerinde bir fincan ıhlamur çayı tahriş olmuş bir sindirim sistemini rahatlatmak için yardımcı olabilir. Ihlamur, antispazmodik kalitesinin mide kramplarını azaltmaya da yardımcı olabileceğini ve azalan iştahı artırabileceğini gösterir.

  • Sindirim sorunlarını giderir

Ihlamurun spazm önleyici etkisi vardır. Mide rahatsızlığı veya aşırı gaz sorunlarında sindirim sistemi sorunlarını gidermeye yardım edebilir.

  • Hipertansiyona ve kan basıncı seviyelerini düzenlemeye yardım eder

Ihlamur çayı kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ihlamur, kalp hastalığına çare olmasa da sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisiyle stresli zamanlarda kan basıncı seviyelerinin yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Yinede ıhlamur çayının tansiyon ilaçlarının yerini almayacağı bilinmelidir.

  • Terlemeyi teşvik ederek toksinlerin atılmasını sağlar

Ihlamur, antioksidan özellikleriyle de bilinir. Ihlamur serbest radikallerle mücadelede güçlü müttefikler olan kuersetin ve kaempferol gibi bileşikler içerir. Çayda bulunan çok sayıda bileşiğin bir başka sağlığa yararı da vücudun toksinleri, tuzu, suyu ve bazı durumlarda yağ hücrelerini ortadan kaldırmasına yardımcı olan terlemeyi teşvik etmesidir.

  • Bağışıklığı güçlendirir

Ihlamur çayı ateşin düşmesine yardımcı olur, antienflamatuvar özellikleri sayesinde yaygın soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklığın güçlenmesine destek olabilir. Ihlamur, ateşli soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde çocuklar için de kullanılabilir. Sıcak infüzyona küçük bir porsiyon civanperçemi ve nane eklemek, ateşi düşürmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı sırasında başka bir çocuk ilacı olan mürverin eklenmesi bulaşıcı viral durumların süresini kısaltabilir.

  • Vücuttaki iltihaplanmanın giderilmesine yardımcı olur

Artrit ve gut gibi gerilim tipi baş ağrılarından ve diğer iltihaplı durumlardan muzdarip olanlar için ıhlamur çayı bu ağrılı semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ihlamur çayı tıpkı solunum yollarındaki iltihaplanmayı azalttığı gibi, kan damarlarındaki iltihabı da gidermeye yardımcı olur. Sonuç olarak genellikle baş ağrısına neden olan küçük kılcal birikintileri ve artrit hastalarının şişmiş dokusunu önler.

  • İyi bir uyku kalitesini destekler

Ihlamur içerisinde yer alan bileşikler, uykuya yol açarak kişinin rahat ve derin uyumasına yardımcı olur. Sinir sisteminin baskılanmasını sağlayarak uykuya dalmayı kolaylaştırır. Ihlamur çiçeğinden elde edilen yağ aromaterapide de yoğun olarak kullanılır. Uçucu yağ, rahatlamak, gece terlemelerini azaltmak ve balgamdan kurtulmak için de faydalıdır.

  • Kronik ağrıların hafiflemesini sağlar

Ihlamur içerisinde yer alan kuersetin maddesi ve tiliroside maddeleri antioksidan etkileri sayesinde vücuttaki ağrıların azalmasını sağlar. Özellikle romatoid artrit hastalığına sahip olan kişilerde semptomların azalmasına yardımcı olur.

IHLAMUR NASIL DEMLENİR?

Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.

Ayrıca ıhlamur çiçeğinin soğuk infüzyonu, sıcak yaz günlerinde canlandırıcı bir etkiyle susuzluğu giderebilir. Menopozla ilgili hafif sıcak basmaları için de kullanılır.

1 avuç taze ıhlamur çiçeğini 1 litre suyla birleştirerek soğuk suda ıhlamur çiçeği infüzyonu yapılabilir. Fiziksel egzersiz veya masajdan sonra soğuk ıhlamur çayı, çözünmüş atık ürünlerin atılımını vücudun temizlenmesini destekler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar