İBB Meclisi'nde borç tartışması

İBB Meclisi'nde borç tartışması
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Eylül ayı olağan toplantısında, AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "350 milyon olan İSKİ’nin borcunu 13 milyar 750 milyona çıkardınız" dedi. Tevfik Göksu’nun ardından iddialar CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı cevap verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eylül ayı olağan toplantısı Belediye’nin Saraçhane binasında gerçekleştirildi. İBB AK Parti Grup başkanvekili Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İBB yönetimini eleştirdi. Göksu, "350 milyon olan İSKİ’nin borcunu kaça çıkardınız biliyor musunuz? 13 milyar 750 milyona çıkardınız" dedi. Tevfik Göksu’nun ardından iddialara cevap veren CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı ise, "10 sene önce 2 buçuk ile çarparken bugün 27 ile çarpıyoruz. Buna da kur farkı diyorlar. Büyükşehir belediyesinin ödemiş olduğu banka kredilerinin önemli bir çoğunluğu ne yazık ki kur farkına kurban gitti" şeklinde cevap verdi.

"BU FİLMİ 30 SENE ÖNCE DE İZLEDİK"

Kürsüde konuşan İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, "İstanbul’a ve İstanbullulara dair sorumluluklarımızı yerine getirip getirmediğimize dair kendimizi hesaba çekeriz. Kendimizi hesaba çekeriz ki biz kalbimizin de zihnimizin de müsterih olmasını isteriz. Bugün 4 buçuk yılı, 4 buçuk yıl sonra yeni çalışma dönemine başlarken sorumluluklarımız konusunda alnımız ak, kalbimiz huzurlu bir şekilde İstanbulluların huzurundayız. Ancak kalbimizin müsterih olması ne bizi ne AK Parti grubunu ne Cumhur İttifakını mutlu kılmıyor. Bizim kalbimizin müsterih olması bizim üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmiş olmamız yeterli olmuyor. Biz 4 buçuk yıldır. Bu kürsüye ikazlarımızı yaptık. Çünkü biz CHP’yi çok iyi tanıyoruz. Biz bu filmi 30 sene öncede izledik. O zaman olduğu gibi şimdi de İstanbul’a yazık edeceklerini ve İstanbul’un geleceğini karartacaklarını biliyorduk" dedi.

"5 YILDA İSTANBUL’UN KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİSİ BELGESİNİ HAZIRLAYAMADINIZ"

Tevfik Göksu, "Ulaşım başta olmak üzere İstanbul her şeyde geri gitti. Bunu göstermek istiyorum. Bu benim oturup çizdiğim foto blok değil. Denetim komisyonundan aldığım veriler. Buradan konuşan arkadaşlara sesleniyorum. Bunlar da iş dünyasından, başkan iyi konuşuyor, diyorlar. Onlarda aslında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin artık iflas ettiğini görüyorlar. Bütün yatırımlarda yüzde 80 geri gitmiş. Bütün yatırımlarda İBB geri gitmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, trafik yoğunluğunda dünyada birinciliğe çıkmış. 5 yılda İstanbul’un kentsel dönüşümünü çözeceğiz, dedi. Bırak sen İstanbul’da 5 yılda kentsel dönüşmeyi 5 yılda İstanbul’un kentsel dönüşüm stratejisi belgesini hazırlayamadınız." ifadelerini kullandı.

"66 BİN 712 PERSONEL ALINMIŞ, 23 BİN 298 KİŞİ ATILMIŞ"

Konuşmasına "4 buçuk yıl bir kenti yöneten belediye başkanı kürsüye çıktığı zaman yola çıkış referansı olarak neyi verir? 4 buçuk yıl bu kenti yöneten belediye başkanı şu da benim referansım diyeceği bir eser yoktur. Bir tane proje gösteremedi." Sözleriyle devam eden Tevfik Göksu, "1 Temmuz 2019- 1 Temmuz 2023 İBB’ye alınan personel sayısı 66 bin 712, İBB SGK kayıtlarına giren insan sayısı. Peki, atılan ne kadar, İBB ile işverenin kararı ile SGK kaydı silinen ve çıkartılan işçi sayısı 23 bin 298. Şu ana kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi 40 bin ihale yapmış. Kaç tanesini televizyonda gördüm? Hani şeffaf olacaktı, bakın 24 tane televizyonda yayınlanmış. Onlarda tekrar iptal edilmiş." diye konuştu.

"28 MİLYAR BORÇLA ALDIĞINIZ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BÜTÇESİNİN BORCUNU 5 KAT YÜKSELTTİNİZ"

Göksu, "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin öz kaynaklarını yüzde 29’dan yüzde 9’a indirdiniz. 3 kat İstanbul’u küçülttünüz. 28 milyar borçla aldığınız büyükşehir belediyesinin bütçesinin borcunu 5 kat yükselttiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin öz kaynaklarını yüzde 29’dan yüzde 9’a indirdiniz. 3 kat İstanbul’u küçülttünüz. 28 Milyara borçla aldığını İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin borcunu 5 kat yükselttiniz. 30 yıldır ilk defa İstanbul’u borçlanamaz hale getirdiniz. AK Parti döneminde borcun bütçeye oranı yüzde 89 iken bunu yüzde 177’ye çıkardınız. 350 milyon olan İSKİ’nin borcunu kaça çıkardınız biliyor musunuz? 13 milyar 750 milyona çıkardınız." dedi.

"İSTANBUL’A ADAY OLMASINI YÜREKTEN İSTİYORUZ"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu’nun iddialarına cevap vermek için söz alan CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, "Sayın başkana bu yanlış bilgileri kim veriyor bilmiyorum ama biz vermiyoruz. Biz sayın başkanın zannediyoruz ki İstanbul’a aday olmasını istemeyenler tarafından bu şekilde bilgilendirildiği kanaatindeyiz. Biz doğru bilgileri verelim çünkü biz kendisinin İstanbul’a aday olmasını yürekten istiyoruz. Sonuçta matematik diye bir şey var. Sayın Tevfik Göksu diyor ki 66 bin 712 kişi işe girdi. 23 bin 298 kişi de işten çıkmış. Yani 43 bin kişi civarında giren çıkan arasında fark var. Biz demek ki bu dönem içerisinde 43 bin kişi işe almışız. Şuan da çalışıyorlar. Biz geldiğimizde çalışan sayısı 85 bin civarındaydı. Demek ki 120 bine falan gelmiş olması lazım belediye çalışanının. Belediye çalışanı 89 bin’de arkadaşlar. İşten çıkardığımız da 23 bin kişi diyor. Ciddi bir matematik hatası var. Ben Sayın Göksu’ya bu matematiği tekrar yapmasını ya da kendisine bu bilgiyi verenleri sorgulamasını rica edeceğim." diye konuştu.

"SENEDE 40 BİN DEĞİL BİN 500 TANE İHALE YAPILIYOR"

Göksu’nun şeffaf olmayan ihaleler iddialarına cevap veren Balyalı, "Diyor ki ‘40 bin ihale yapıldı’ , ben bu belediye de 2 dönem, 2 yıl denetim komisyonu üyeliği yaptım. Senelik yapılan ihale bin, bin 500 tane falandı. Üstelik bu rakama sadece Büyükşehir Belediyesi değil, İSKİ ve İETT’nin ihaleleri dahil olmak üzere hepsi denetim komisyonuna geliyor. Sadece açık ihaleler değil, pazarlık usulü ihaleler ve doğrudan satışlarda geliyor. Hepsinin toplamı bin 500, 2 bin. Nereden çıktı 40 bin." şeklinde konuştu.

"DOLARI SİZ 10 SENE ÖNCE 2 BUÇUK İLE ÇARPARKEN BUGÜN 27 İLE ÇARPIYORUZ"

İBB’nin borçlarının arttığı yönünde ki iddiaları da cevaplandıran Tarık Balyalı, "Dolar 2 buçuk, 3 lira iken kredileri biz bugün 27 liradan ödüyoruz. Euro 3 lira iken, 3 buçuk lira iken, 4 lira iken alınan kredileri biz bugün 28-29 liradan ödüyoruz. Yani 100 bin doları siz 10 sene önce 2 buçuk ile çarparken bugün 27 ile çarpıyoruz. Buna da kur farkı diyorlar. Büyükşehir belediyesinin ödemiş olduğu banka kredilerinin önemli bir çoğunluğu ne yazık ki kur farkına kurban gitti. Bu da sizin suçunuz arkadaşlar. Ekonomiyi siz yönetiyorsunuz. Bakın biz bu kadar işi 1 tek kuruş kredi almadan yaparız. Yarın doları 6 liraya getirin, biz bir tek kuruş kredi almadan bütün bu metrolar dahil hepsini yaparız. Ülkenin ekonomisini batıracaksınız, doları 27 liraya getireceksiniz. Ondan sonra ‘Büyükşehir belediyesinin dolarla borcu mu var?’ diyeceksiniz." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar