Hibiskus nedir? Hibiskus hangi hastalıklara iyi gelir, Hibiskus çayının faydaları nelerdir?

Hibiskus nedir? Hibiskus hangi hastalıklara iyi gelir, Hibiskus çayının faydaları nelerdir?
Halk arasında hatmi olarak bilinen hibiskus bitkisi, antioksidan bakımından zengin, A, B2 ve C vitaminleri içeren çiçeksi yapraklar hibiskus bitkisinin bir parçasıdır ve çaylarda ve kapsüllerde kullanılır. Peki, Hibiskus nedir? Hibiskus hangi hastalıklara iyi gelir, Hibiskus çayının faydaları nelerdir? İşte tüm detaylar...

HİBİSKUS FAYDALARI NELERDİR?

  • Antioksidan özellikler

Hibiskus beta karoten, C vitamini ve antosiyanin gibi antioksidanlar açısından zengin bir bitkidir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikaller olarak bilinen zararlı moleküllerin yok edilmesine yardımcı olur. Serbest radikaller kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların oluşmasında rol oynar. Vücudunuz serbest radikallerle savaşmak için kendi antioksidanlarını kullanırken, hibiskus gibi antioksidan bakımından zengin besinleri tüketmeniz hastalıklarla baş etmenize yardımcı olabilir.

  • Antienflamatuar özellikler

Enflamasyon, herkeste meydana gelebilen bağışıklık sisteminin organları enfeksiyondan ve yaralanmalardan korumak amacıyla oluşturduğu biyokimyasal bir tepkidir. Enflamasyona tıbbi müdahale yapılmazsa bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzun süreli enflamasyon, kanser, astım, alzheimer, kalp hastalıkları ve romatoid artrit gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynar. Yapılan bazı araştırmalar sonucu hibiskus bitkisinin enflamasyonun giderilmesinde olumlu etki gösterebildiği gözlemlenmiştir. Hibiskusun enflamasyon üzerindeki etkilerinin tam olarak anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  • Antikanser özellikler

Hibiskus çayı, kanser önlemeye yardımcı olan polifenol denilen antioksidanlar içerir. Yapılan bazı araştırmalar, hibiskus özütünün hücre büyümesini sınırladığı ve ağız kanserinin istilasını azalttığını gösterdi. Ayrıca başka çalışmalar, hibiskus çayının prostat kanseri ve mide kanseri hücrelerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir ancak diğer tüm bitkisel içeriklerde olduğu gibi hibiskus çayı içmeniz kansere yakalanmanızı önlemez. Sadece kansere yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Antibakteriyel özellikler

Hibiskus çayı antibakteriyel fayda sağlayabilir. Yapılan bazı çalışmalar, hibiskus özütünün E.coli’yi bakterisini inhibe ettiğini göstermiştir. Diğer bakteri türleriyle de savaşmada da ekili olabileceğine dair çalışmalar olmakla birlikte hibiskusun antibakteriyel özelliklerini tam olarak anlamak için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.

  • Kan basıncı üzerindeki etkisi

Hibiskusun en önemli faydalarından biri de hipertansiyon durumunda kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olmasıdır. Hipertansiyon olarak adlandırılan yüksek tansiyon, kalbe zayıflamasına neden olabilecek baskı uygular. Hibiskus kullanımı tansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu bitki yüksek tansiyon teşhisi konan hastalar için kesinlikle tansiyon ilaçlarının yerini alamazlar.

  • Kolesterol üzerindeki etkisi

Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı, kalp krizi ve inme gibi sağlık sorunlarının riskinin artması ile bağlantılıdır. Hibiskus bitkisi vücudun kolesterol seviyelerini dengeleme ve kan akışını iyileştirmede faydalı etkiler gösterebilir. Yapılan klinik çalışmalar neticesinde hibiskusun kan şekeri ve toplam kolesterol seviyesini azalttığı gözlemlenmiştir. Sağlıklı kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olduğu düşünülse de emin olmak için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.

  • Kilo verme

Yapılan bazı araştırmalar sonucu hibiskusun obeziteyi önleme ve kilo verme üzerinde olumlu etki gösterdiği gözlemlenmiştir Araştırmalar hibiskus özütü kullanılarak hibiskusun 12 hafta sonra vücut yağının ve vücut kitle indeksinin azalmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir.

  • Karaciğer sağlığı

Hibiskus karaciğeri sağlığının iyileştirilmesine destek olabilir. Hibiskus güçlü antioksidan özelliği sayesinde karaciğeri çeşitli toksinlerden korumaya yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar sonucu hibiskus kullanımı ile İnsan vücudunda metabolizma, sindirim, detoksifikasyon ve vitamin gibi çeşitli işlevlerden sorumlu olan karaciğer hücrelerinin bazı antikanser aktivitesi gösterdiği gözlemlenmiştir.

HİBİSKUS ÇAYI

Hibiskus çayı, kırmızı renkli, tatlı ve mayhoş bir tada sahip olan bir bitki çayıdır. Sıcak ya da soğuk bir şekilde tüketilebilen hibiskus çayının ferahlatıcı bir etkisi bulunur. Hibiskus bitkisinin tomurcuklarının suda demlenmesiyle oluşan hibiskus çayı, siyah çaya ya da kahveye alternatif olarak tüketilebilmektedir. Bulunduğu iklime göre değişiklik gösteren hibiskus türleri bulunur.

HİBİSKUS ÇAYI NASIL YAPILIR?

Hibiskus çiçeğinin kurutulmasıyla elde edilen hibiskus çayı, hazırlanması kolay bir içecektir. Bir bardak su içerisine 2 çay kaşığı kurutulmuş hibiskus çayı eklenerek demlenir. 5 dakika sonra çayın rengi kırmızıya dönerek tüketime hazır hale gelir. Daha sonrasında süzülür, soğuk ya da sıcak şekilde tüketilebilir. Tatlandırmak için içerisine bal, tarçın ya da limon ilave edilebilir.

HİBİSKUS HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Hibiskus çayı, yüksek kolesterolün ve hipertansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Antienflamatuar etkisi ile vücutta oluşan enfeksiyon ve çeşitli iltihaplanmalara karşı olumlu etkileri vardır. Aynı zamanda antidiyabetik olarak adlandırabileceğimiz bu bitki yüksek kan şekerinin düşürülmesine de yardımcı olur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar