“HES yapılırsa denize akacak su kalmayacak”

“HES yapılırsa denize akacak su kalmayacak”
Ordu’da bulunan yargının iki kez durdurduğu Turnasuyu Irmağı üzerine yapılmak istenen HES projesi için bir kez daha ÇED süreci başlatıldı.

YEMA Enerji/Turnasuyu Enerji Grubu tarafından yapılmak istenen Hürriyet HES –Sarı Ahmet HES projesi, Turnasuyu Ordu’da Kaftanlık Mahallesi’nden başlıyor. Hürriyet, Şenocak, Büben, Zaferköy ve Sarı Ahmet Mahallelerini de söz konusu proje kapsamının dahilinde.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül’ün verdiği bilgiye göre, proje 3’üncü kez gündeme getiriliyor. Zira daha önce HES projesi için ikiz kez ruhsat alındı, ancak bölge sakinlerinin mücadelesi ve yargı kararı, HES’i engelledi. Turnasuyu üzerinde ise zaten dört adet HES yapılmış durumda.

BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre; Ordu Çevre Derneği Başkanı Gönül, “Bir adet de Giresun sınırımda yapılıyor. Bu iki HES de yapılırsa denize akacak su kalmayacak” ifadelerini kullandı.

HES projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Gönül, Gülyalı için Turnasuyu’nun önemli olduğunu vurgulayarak, şunları belirtti: “Gülyalı ilçesi Turnasuyu Irmağı’ndaki keson kuyularından su almakta. Kuyular kuyulara su gelmeden bitmiş olacak. Başka sorun ise Turnasuyu Vadisi’nde tarım yapılmakta. Kivi ve çilek yetiştiriciliği, fındık tehlike altında demektir.”

HEYELAN TEHLİKESİ BULUNUYOR

Bölgedeki heyelanlara dikkat çeken ORÇEV Başkanı, heyelanlara dikkat çekti ve ekledi: “Bu alanlarda zaman zaman heyelanlar olmakta. HES işletmeleri, taş ocakları çalışmaları sırasında heyelanlar oluşacak. Ordu’nun birçok ilçesinde heyelanların artığını biliyoruz. Aybastı ve Fatsa Aslancami bölgelerindeki heyelanlar nedeniyle mahalleler taşınıyor. Turnasuyu’nda HES yapılacak yerdeki evlerin 150 ve 500 metre mesafede olduğunu düşünürsek tehlikenin boyutu çok daha fazla.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar