Helenapolis Antik Kenti’nin merkezi jeoradarla tespit ediliyor

Helenapolis Antik Kenti’nin merkezi jeoradarla tespit ediliyor
Yalova’nın Altınova ilçesinde Osmanlı’nın devlet statüsünü kazandığı Befeus Savaşı’nın yaşadığı yer olan Helenapolis Antik Kenti’nin merkezinin tespiti için bölgede jeoradar çalışması başlatıldı.

Osman Gazi Köprüsü’nün Yalova ayaklarının yakınında bulunan Helenapolis Antik Kenti, “Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları" ile gün yüzüne çıkarılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Yalova Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Altınova Belediyesi’nin destekleriyle 2021 yılında başlatılan çalışmalar çerçevesinde bölgeye gelen ekipler jeoradarla antik kentin merkezini ormanlık bölgede tespit etmeye çalışıyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları Başkanı Dr. Serkan Gündüz, 2023 yılında deniz feneri ve sualtında çalışmaların kısmen tamamladıklarını ifade etti. 2024 yılında Helenapolis Antik Kenti’nin merkezinde çalışma planladığını ve buna yönelik de alanların tespiti için jeoradar kullanıldığını dile getiren Gündüz, Helenapolis’in 4. yüzyıldan sonra önemli bir liman kenti olarak ortaya çıktığını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar