Havucun faydaları nelerdir?

Havucun faydaları nelerdir?
Havuç, maydanozgiller ailesine ait, yeşil yapraklı ve oldukça değerli bir kök sebzesidir.

Yılın birçok ayında bulunmasına rağmen, asıl hasat dönemi sonbahar ve kış aylarıdır. Havuç, kendine özgü tadı, kokusu ve çeşitli renkleriyle bilinir. Renklerindeki değişiklikler bazı ek özellikler sağlasa da, genel havuç faydaları her renkte mevcuttur. Havuç, besleyici değerini içerdiği çözünür ve çözünmez posadan, renk pigmentlerinden, vitamin ve minerallerden alır.

Havuç, %85'ten fazlası sudan oluşurken, yaklaşık %10'u lif ve şeker içerir. Kalan kısmı ise az miktarda yağ, protein, vitamin ve minerallerdir. İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ile folik asit bulunmaktadır. Havucun rengi, içerdiği karotenoid türüne bağlıdır. Turuncu havuç, genellikle ß-karoten (beta karoten) içerir. ß-karoten, antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşiktir ve bulunduğu gıdalara sarı-turuncu renk verir. Havuç, ß-karoten yönünden zengin bir sebzedir. Kışın hasat edilen bir havuçta 4,5-8 mg/100 gr kadar ß-karoten bulunabilir. Havuç ayrıca potasyum ve sodyum açısından zengindir, ayrıca fosfor, kalsiyum, magnezyum, az miktarda demir ve çinko içerir.

Yüksek ß-karoten içeriği nedeniyle havuç, güçlü bir antioksidan kapasitesine sahiptir. Bilimsel çalışmalar, ß-karotenin kanserden korunmada etkili olduğunu göstermektedir. Havuç tüketimi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riskinin azaldığı görülmüştür. Düzenli havuç tüketen kadınlarda meme kanseri görülme oranı da daha düşüktür. Akciğer kanserinin önlenmesinde de havucun faydalı olduğu bilinmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar