Hava kalitesi astımı ve oranlarının değiştiriyor

Hava kalitesi astımı ve oranlarının değiştiriyor
Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, her yaş grubunda artış gösteren astım vakalarına dikkat çekerek, bu durumun küresel ısınmanın etkisiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Nacaroğlu, "Özellikle iklim değişikliği, hava kirliliği, endüstriyel ürünlerin yaygın kullanımı gibi faktörler astım başta olmak üzere birçok alerjik reaksiyonun artmasına neden olmaktadır" dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Alerji İmmünoloji Uzmanı ve Astım Derneği Üyesi Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, 7 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Bu yılın temasının 'Astım Eğitimi Güçlendirir' olduğunu belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, “Dünya Astım Günü, her yıl dünya genelinde astım hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Astım hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve ölümleri en aza indirmek için bilgi paylaşımını ve tıbbi bakımın önemini vurgulamaktadır. 2024 yılında 'Astım Eğitimi Güçlendirir' temasıyla, hastaların ve toplumun astım yönetimine aktif bir şekilde katılması ve doğru tedavi seçeneklerini öğrenmeleri önemlidir” diye konuştu.

ASTIMIN TEMEL BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Prof. Dr. Nacaroğlu, astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu ve genetik yatkınlığa sahip bireylerde daha sık görüldüğünü ifade etti. "Astımın temel özelliği, solunum yollarının aşırı duyarlı olmasıdır" diyen Nacaroğlu, nefes darlığı, hırıltılı nefes ve öksürük gibi belirtilerin astımın karakteristik bulguları olduğunu belirtti. Astımın kontrol altına alınması ve tedavisi için doğru tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nacaroğlu, inhaler ilaçların yanı sıra solunum terapisi ve alerjenlerden kaçınmanın da önemli olduğunu ifade etti.

DÜNYA ASTIM GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ

Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, Dünya Astım Günü'nün astım yönetimi ve kontrolü konusunda geniş kesimlere bilgi sağlama fırsatı sunduğunu belirterek, "Astım eğitimi, astım hastalarının belirtilerini tanımlayarak doğru tedavi seçeneklerini belirlemelerine yardımcı olacaktır. Astım hakkında doğru bilgi sahibi olmak, toplumun genel sağlığını önemli ölçüde iyileştirecektir" dedi.

Astım hastalarının ve toplumun genel sağlığı için astım eğitiminin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Nacaroğlu, herkesin doğru bilgiye ulaşması ve astım hastalarına destek olmasının önemli olduğunu vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar