Hasankeyf için sayılı günler kaldı

Hasankeyf için sayılı günler kaldı
Çok tartışılan Hasankeyf'in sular altında kalıp kalmayacağına ilişkin tartışma bu hafta sona erdi. Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) önemli ayaklarından biri olan Ilısu Barajı tamamlandı.

Sadece kapaklarının ne zaman kapatılıp kapatılmayacağı yani Hasankeyf’in kaç gün sonra sular altında kalacağı tartışılıyor.

10 Haziran’da baraj kapaklarının kapatılması bekleniyordu. Fakat barajın su tutmaya başlamadığı ortaya çıktı. Nedeni de açıklanmadı. Daha önemlisi ise Ilısu Barajı’nın kapaklarının ne zaman kapatılacağı belirsiz kaldı.

DW Türkçe'nin haberine göre, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinin verdiği bilgilere göre, baraj kapakları teknik bir nedenden dolayı kapatılamadı.

Bu yıl normalden fazla yağış olduğu için su seviyesi olması gerekenden fazla yükseldi. Baraj kapakları ancak 411 metre kot seviyesine geldiğinde kapaklar teknik olarak kapatılabiliyor. Yağış döneminde bu seviye, 435 metreye kadar yükseldi. Şu andaki seviye ise 413 metre civarında. Suyun iki metre azalması için de en az 15 gün geçmesi gerekiyor. O zaman kapaklar kapatılmak üzere hazır olacak. Talimat geldiğinde de Ilısu Barajı su tutmaya başlayacak.

ESERLER TAŞINDI, HALK TAŞINAMADI

Ilısu Barajı’nın yapımıyla birlikte hem ilçedeki tarihi eserlerin hem de vatandaşların taşınması için yeni yerleşim alanı kuruldu.

Hasankeyf'in birkaç kilometre yukarısında, Raman Dağı’nın eteklerine kurulan yeni şehre önce kamu binaları taşındı. Ardından da Zeynel Bey Türbesi başta olmak üzere tüm eserler birer birer taşındı. Eserlerin taşınma işlemlerinin yüzde 95'i tamamlandı.

Barajın su tutmasına sayılı günler kalmasına rağmen, yaklaşık 700 Hasankeyfli ailenin taşınma süreci halen başlamadı. Hak sahipleri, özellikle altyapı sorunlarının çözülmediğini ve evlerin tam olarak hazır olmadığını söylüyor. En çok da kendilerine sağlıklı bilgi verilmemesinden yakınıyor.

Yeni Hasankeyf'e istemeyerek taşınacaklarını anlatan Ahmet Türkan, yaşadıkları sorunları şöyle özetliyor:

"30 yıldır sorunlarla uğraşırken, bize verilen ev ikinci el çıktı. Kurada bize çıkan evde iki yıl boyunca işçilerin yattığını öğrendik. Ev çok kötü durumda. Üstelik damında su birikiyor. Yetkilileri söyledik ancak kimse ilgilenmiyor."

Hayatlarına sıfırdan başlayacaklarını anlatan Türkan, "Bu çok zor. Hayatlarımız değişecek. Eski Hasankeyf yaşamımızı özleyeceğiz. Eserlerimiz yok oldu. Sanki bunlar oyuncak. İstanbul’da Kız Kulesi’ni Samandıra’ya, Sultanahmet’i Kayışdağı’na taşısanız bir anlamı kalır mı? Çok üzgünüz. Hasankeyfli olarak suların ne zaman yükseleceğini de bilmiyoruz" diyerek sitemlerini dile getiriyor.

Hasankeyf'in en önemli mimari yapılarından Hasankeyf Kalesi'nin büyük bir kısmı yıkılmış durumda. Sadece yapının en üst kısmındaki bazı bölümler sular altında kalmayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar