Hasadı başladı: Kilosu 70 lira

Hasadı başladı: Kilosu 70 lira
Mersin'in kırsal kesimlerinde turfanda kiraz hasadı başladı. Hem iç piyasada hem de Rusya, Balkan ve Arap ülkelerine ihracatı yapılan kiraz, kalitesine göre kilogram başına 50 ile 70 arasında değişen fiyatlarla talep görüyor.

Türkiye'nin meşhur yaş sebze ve meyve merkezlerinden biri olan Mersin'in Erdemli ilçesinde turfanda kiraz hasadı başladı. Erdemli'de 2 bin 500 dekarlık alanda kiraz üretimi yapılıyor ve bu yıl 5 bin tonun üzerinde bir ürün rekoltesi bekleniyor.

Kalitesine bağlı olarak kilosu 50 ila 70 lira arasında değişen kirazlar, sadece iç piyasada değil, aynı zamanda Rusya, Bulgaristan, Romanya gibi Balkan ülkeleri ile Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Hasat döneminin çeşitliliğe bağlı olarak 45 gün sürmesi bekleniyor ve bu süre zarfında oluşacak istihdam köylüler tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

aw199894-02.jpg

Kiraz yetiştiricisi Bedir Uzlar, köylerindeki kiraz üretiminin 15 yıl önce başladığını ve ekonomik olarak büyük fayda sağladığını belirtti.

Uzlar, "Eskiden burada nar, şeftali gibi ürünler yetişirdi. Ancak turfanda kiraz üretimi 15 yıl önce başladı ve bu, ekonomimize büyük bir katkı sağladı. Erdemli'nin güzel bir köyü, kiraz üretimi de burada çok önemli bir pazar haline geldi. Yaklaşık 500 kişi bir günde çalışabilir hale geldi. Burası artık bir kiraz cenneti" dedi. Kirazların kalitesine bağlı olarak değer gördüğünü belirten Uzlar, "Kirazımızın kalitesine göre kilosu 50 ila 70 lira arasında alıcı buluyor. Ankara, İstanbul, Erzurum, Bursa gibi illere de kiraz gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

aw199894-04.jpg

Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara da hasada katılarak bol kazançlar diledi. "Koramşalı köyümüzdeyiz. İlk kiraz hasadındayız. Kiraz Koramşalı'mızın simgesi haline geldi. İlçe ve köy ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor ve aynı zamanda köylülere iş imkanı sunuyor. Koramşalı kirazı kalitesiyle ünlüdür. Rusya, Balkanlar ve Arap ülkelerine ihracat yapılıyor. Bu sayede ülke ekonomimize ciddi katkılar sağlıyor. Bu artık bir kiraz diyarı, burada 15-20 yıldır kiraz üretimi yapılıyor" dedi.

aw199894-06.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar