Halis Demirler hiçbir zaman bitmeyecek

Halis Demirler hiçbir zaman bitmeyecek
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç "Seyit Onbaşılar hiçbir zaman bitmeyecek. Ömer Halisdemirler hiçbir zaman bitmeyecek. Çünkü bu milletin birlik ve beraberliğiyle beraber aşamayacağı hiçbir engel yoktur." dedi.

Halis Demirler hiçbir zaman bitmeyecek

Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen "57. Alay Vefa Yürüyüşü"nün tamamlandığı Conkbayırı Anıtı'nda tören düzenlendi.

Gelibolu'daki '57. Alay Vefa Yürüyüşü'ne binlerce genç katıldı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybedenler için saygı atışı yapıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, törende yaptığı konuşmada, "57. Alay Vefa Yürüşü"nü artık geleneksel hale getirdiklerini belirtti.

Bugün burada 102 yıl önce milleti, vatanı, bayrağı, inançları için şehit olmuş ve bu aziz vatanı bizlere emanet etmiş ecdadı anmak için bir araya geldiklerini anlatan Kılıç, "Bugün yürüdüğümüz yol, burada ecdadımızın neler hissettiğini neler yaşadığını ne fedakarlıkta bulunduğunu birazcık anlayabilmemiz, hissedebilmemiz için inanıyorum ki sizlere bir rehber olmuştur." diye konuştu.

Kılıç, bu memleketin, milletin aziz evlatları, bir asır önce vatan, millet, bayrak, inanç uğruna nasıl şehit olduysa, kendilerini gelen düşmanın üzerine attıysa, bugün de aynı şekilde bu aziz milletin her bir evladının gelecek her türlü tehdide karşı kendisini öne atmaya hazır olduğunu anlattı.

Bugün vatan, millet için pek çok askerin, Mehmetçiğin nöbette olduğunu vurgulayan Kılıç, onların, Çanakkale ruhuyla görevlerini yerine getirdiğini aktardı. 

"Seyit Onbaşılar hiçbir zaman bitmeyecek"

Kılıç, işte bu bilinç ve ruhla daha yapacak çok işlerinin bulunduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Seyit Onbaşılar hiçbir zaman bitmeyecek. Ömer Halisdemirler hiçbir zaman bitmeyecek. Çünkü bu milletin birlik ve beraberliğiyle beraber aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Burada bize karşı o günlerin şartları içerisinde düşman olup gelip de atalarımızı öldürmek için gelenler dahi bugün buraya geldiklerinde bu aziz milletin ecdadının ne kadar büyük bir onur ve şerefle vatanını, milletini, bayrağını ve inancını koruduğuna şehadet ediyorlar. Çünkü bizim milletimizin karakteri her ne olursa olsun üzerinde taşıdığı medeniyet mirasını ve emaneti doğru şekilde taşımaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu aziz milletin ilk devleti değildir. Ama Allah'ın izniyle son devleti olacaktır ve ilelebet payidar kalacaktır." 

"Onlar dönmeyi asla düşünmediler"

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşan Piyade Albay Serhat Demirbaş da kınalı kuzuların bir karış vatan toprağını düşmana çiğnetmeme uğruna kendilerini kurban ettiğini vurgulayarak, "Çanakkale Savaşlarına 49 subay ve 3 bin 638 eratla giren 57'nci Alay'ın sadece 25 Nisan'da verdiği kayıp bin 731 şehit ve 543 kayıp olmak üzere toplam 2 bin 274 arslan idi. Alayın yaş ortalaması ise 24'tü. Okullarını, nişanlılarını, eşlerini, çocuklarını, ana ve babalarını bırakarak cepheye koşan bu gençler bir daha geri dönmediler. Çünkü onlar dönmeyi asla düşünmediler." diye konuştu.

Konuşmasında gençlere de seslenen Demirbaş, "Biraz sonra temsili sancağını devir teslim yapacağınız Kahraman 57. Alayı'n her ferdi, bulunduğumuz bölgede düşmana karşı koyarken şehadet şerbetini içmiş ancak vatanını düşmana asla çiğnetmemiştir." ifadelerini kullandı.

Mehmetçiğin dün olduğu gibi bugün de emanet edilen mukaddes vatan topraklarını, aynı ruhla sonsuza kadar muhafaza ve müdafaa etmek için canını seve seve vermeye hazır olacağını anlatan Demirbaş, "Çanakkale'de devleşen, gönüllerimizde ebedileşen yüce kahramanlar ruhlarınız şad olsun." dedi.

57. Alay'ın temsili sancağının devir teslimi

Konuşmaların ardından 57. Alay'ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden bir öğrenci temsili sancağı, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden bir öğrenciye teslim etti.

Törende, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, diğer askeri ve protokol üyeleriyle yürüyüşe katılan çok sayıda öğrenci hazır bulundu.

"Bu millete hiçbir zaman esareti yaşatamayacaklar"

Kapanış töreni, Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde yapıldı. Kılıç'ın anıta çelenk koymasıyla başlayan etkinlikte Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kılıç, buradaki programda, "57. Alay Vefa Yürüyüşü"ne yurdun dört bir yanından gelerek katılan gençlere teşekkür etti.

Çanakkale'nin herhangi bir muharebe değil, Türkiye Cumhuriyeti devletine giden yolun ön sözü olduğunun altını çizen Bakan Kılıç, şöyle konuştu:

''Çanakkale, bir milletin tabiri caizse yedi düvelin yüklendiği noktada ve en üstün teknolojiyle donanmış olan düşmana karşı bir milletin sadece ama sadece yüreğindeki vatan, millet, bayrak sevgisi ve inancıyla direndiği, onu orada durdurduğu bir destandır. Bizim tarihimiz çok büyük destanlarla doludur. Medeniyetimizin yürüyüşü içinde bu aziz milletin çok büyük dönüm noktaları vardır. Çanakkale çok farklı bir dönüm noktasıdır. Tarihten silinmek üzere üzerine çullanılan bu aziz milletin tüm dünyaya 'Biz buradayız' haykırışıdır. Aynı 15 Temmuz gecesi bu ülkenin, bu aziz milletin içine ihanetle giren, ihanet yapmak isteyen, Türk Silahlı Kuvvetlerinin şanlı üniformasının içine saklanarak bu millete ihanet yaşatmak isteyen teröristlere karşı en başta siz gençlerin Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla sokağa inip 'dur' dediği gibi. Bu millete hiçbir zaman esareti yaşatamayacaklar. Bu millete ihanet edenler de en büyük cezayı tarih önünde, hukuk önünde bu millete verecekler."

Konuşmanın ardından Hava Pilot Yüzbaşı Erhan Günar komutasında havalanan SOLOTÜRK'ün Şehitler Abidesi semalarında yaptığı gösteri, törene katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Program, şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Törene, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, diğer askeri erkan ve protokol üyeleriyle yürüyüşe katılan çok sayıda öğrenci katıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar