Hakan Kara: Piyasalar karışacak

Hakan Kara: Piyasalar karışacak
Merkez Bankası'nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye'nin Dünya Bankası ile yaptığı kredi anlaşmasına yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye yabancı yatırımcı çekme noktasında yeterli başarıyı gösteremese de, Dünya Bankası ile işbirliği kapsamında 18 milyar dolarlık ek kredi sağlanacağını duyurdu. Prof. Dr. Hakan Kara, IMF anlaşmalarına benzer özellikler taşıyan bu krediye dair görüşlerini olumlu olarak değerlendirerek, dört temel neden sıraladı.

Merkez Bankası'nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye'nin Dünya Bankası ile yaptığı kredi anlaşmasına yönelik düşüncelerini dile getirdi. İktisatçı Hakan Kara, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, "Dünya Bankası ile yapılan kredi anlaşması, ekonominin genel gidişatını tam olarak değiştirmese de birçok açıdan olumlu bir gelişmedir" değerlendirmesinde bulundu.

4 MADDEDE SIRALADI

Prof. Dr. Kara, Dünya Bankası kredisini olumlu görmesinin gerekçelerini ise dört maddeyle anlattı:

1) Uzun vadeli ve uygun koşullu bir finansman olması

2) Bir süredir sırtını Körfez ve Doğu sermayesine dayamış ekonomi yönetiminin Batı’ya yönelme mesajını güçlendirmesi

3) Dünya Bankası’nın ülkenin potansiyeline olan güvenini göstermesi

4) Deprem ve yeşil ekonomi gibi ciddi dış finansman ihtiyacı yaratan dönüşümlerin yükünü azaltması.

Hakan Kara, “Batı’ya yönelme” yorumunun yanlış yere çekilmesine yönelik ise şunları yazdı:
"Kastettiğim bazı Körfez ülkeleri yapılan kişisel ilişkilere dayalı anlaşmalardan ziyade şeffaf ve çerçevesi belli finansman kaynaklarına yönelmek."

h1.jpg

PİYASALAR KARIŞACAK

ABD’de beklenenden yüksek gelen enflasyon sonrası 10 yıllık tahvil faizinin hareketi. ABD’de çekirdek enflasyon eğilimindeki seyir Fed’in faiz indirimine dair beklentileri öteliyor.
Gözler 26 Nisan'da açıklanacak olan PCE verisinde olacak.
O da kötü gelirse piyasalar karışır.

h2.jpg

BAKAN ŞİMŞEK DUYURDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen çalışmalara değinirken, kısa süre önce üç ayrı proje için 1,5 milyar dolarlık finansman temin edildiğini anımsatmıştı. Anadolu Ajansı’na konuşan Şimşek, 2024-2028 mali yıllarını kapsayan işbirliği sürecinden bahsederek şu bilgiyi vermişti:

* Dünya Bankası’nın ilk üç yıl içinde ülkemize ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi (Country Partnership Framework-CPF) Programı, Bankan'ın İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülerek yürürlüğe girdi.

YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar