Güneş’te şiddetli patlama! Son 6 yılın en büyüğü felaketlere hazır olun

Güneş’te şiddetli patlama! Son 6 yılın en büyüğü felaketlere hazır olun
Güneş'te, şiddetli bir patlama meydana geldi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), jeomanyetik fırtına sebebiyle elektronik cihazlarda sorunlar yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunurken, bu fırtınanın son altı yılın en güçlü örneği olduğunu belirtti.

Güneş patlamaları, doğanın en dikkat çekici olaylarından biri. Son zamanlarda artan güneş patlamaları, aslında Güneş'in manyetik alanında ani bir bozulma sonucu meydana gelen yoğun enerji salınımı. Bu patlamalar, türlerine bağlı olarak elektronik cihazlarda sorunlara yol açabilir ve dünya yörüngesindeki uydu sistemlerini etkileyebilir.

uyu.jpg

Güneş'teki bu şiddetli patlama, TRT Haber'in aktardığına göre, özellikle Kuzey Amerika'yı etkileyen son yılların en güçlü jeomanyetik fırtınasıyla dünyayı sarsmış durumda. Dahası, bu fırtınanın elektronik cihazlarda sorunlara neden olma potansiyelinin oldukça yüksek olduğu ifade edilmekte. Üstelik, bu fırtınayla ilgili Türkiye'ye özgü bir detay da mevcut.

ELEKTRONİK ARAÇLARDA SORUNLARA YOL AÇAR

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Güneş'teki patlama hakkında bir bildiri yayınladı. Bildiride, jeomanyetik fırtınanın elektronik cihazlarda sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuldu ve GPS sistemlerinde aksaklıklar yaşanabileceği belirtildi.

uug.jpg

Bu tür fırtınalar genellikle Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların dünya atmosferiyle etkileşime girmesi sonucu oluşur ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir. Fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden kaynaklandı. Birkaç gün önce, Güneş'te meydana gelen bir patlama, doğrudan Dünya'ya devasa bir parçacık akışına neden oldu.

.jpg

BU KADAR GÜÇLÜ OLACAĞI TAHMİN EDİLEMEMİŞTİ

Jeomanyetik fırtınaları takip eden bilim insanları, bu olayın ardından gezegenin bir Güneş fırtınasıyla vurulabileceğini öngörmüştü. Bu kadar güçlü bir fırtınayla karşılaşılacağı tahmin edilememişti. Analizler, fırtınanın aslında son altı yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, Güneş'in Aralık 2019'da başlayan son evresinde üretilen en güçlü fırtına niteliğinde olduğu belirtiliyor. Bu leke, daha önce saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.

728xauto.webp

TÜRKİ’YE DETAYI DİKKAT ÇEKTİ

Habere göre, özellikle Kuzey Amerika'yı etkileyen bu fırtına, Türkiye dahil olmak üzere kutup ışıklarının izlenmesine olanak sağlayabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar