GÜBRETAŞ yeni Ar-Ge projesini tanıttı

GÜBRETAŞ yeni Ar-Ge projesini tanıttı
GÜBRETAŞ'ın, tarımda iklim değişikliklerinin etkisini azaltıp, verimlilik artışıyla milli ekonomiye katkı sağlamayı ve gübre sektöründe dönüşüm başlatmayı amaçlayan Ar-Ge projesi, düzenlenen çalıştayla sektör temsilcilerine tanıtıldı.

GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, GÜBRETAŞ'ın yeni Ar-Ge projesine ilişkin, "Türkiye'deki bitki besleme alışkanlıklarını değiştirebilecek bir adım olarak gördüğümüz bu proje sayesinde, özellikle ülkemizde yaygın kullanılan azotlu gübrelerin kullanımı sırasında oluşan azot ve verim kayıplarını azaltarak milli ekonomimiz için ciddi tasarruflar sağlamayı, iklim değişiklikleri kaynaklı kuraklık riskine karşı yeni bir yöntem geliştirmeyi, yeni ürün ve uygulamalarla bilinçli tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz." dedi.

GÜBRETAŞ’ın Türkiye’de gübreleme alışkanlıklarını değiştirerek iklim değişikliği ve kuraklık etkisini azaltmayı hedefleyen "Sulu ve Kuru Şartlarda Yetiştirilen Bitkiler için Uygun Sıvı Kimyasal Gübrelerin Üretilip Geleneksel Katı Kimyasal Gübrelerle Etkinliklerinin Karşılaştırılması ve Sıvı Gübre Kullanımı için Uygun Makinelerin Geliştirilmesi" Ar-Ge projesi, üniversite, araştırma enstitüleri, özel sektör ve Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı çalıştayla tanıtıldı.

Ataşehir’de bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Yumaklı, şirketin 66 yıl önceki misyonunu yeni bir boyuta taşıyacak bu Ar-Ge projesi ile Türkiye’deki tarımsal verimliliği artırmak amacına yeni ve büyük bir tuğla ekleyecekleri için mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti.

GÜBRETAŞ’ta göreve başladıklarından bu yana Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini anlatan Yumaklı "Bu amaçla dünyadaki trendleri de yakından takip ederek, katma değeri yüksek projeler ve ürünler geliştirmek, sektörümüzde güncel teknolojiler ile yeni yaklaşımları hayata geçirmek çabasıyla çok sayıda görüşmeler, toplantılar ve fizibiliteler yaptık." dedi.

"MİLLİ EKONOMİMİZ İÇİN CİDDİ TASARRUFLAR SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ"

Nitelikli Ar-Ge projelerinin tarım sektörüne güçlü bir ivme kazandıracağını ve Türkiye’nin tarım alanındaki potansiyelini ve konumunu hızla yükselteceğini kaydeden Yumaklı, şöyle devam etti:

"Türkiye’deki bitki besleme alışkanlıklarını değiştirebilecek bir adım olarak gördüğümüz bu proje sayesinde, özellikle ülkemizde yaygın kullanılan azotlu gübrelerin kullanımı sırasında oluşan azot ve verim kayıplarını azaltarak milli ekonomimiz için ciddi tasarruflar sağlamayı, iklim değişiklikleri kaynaklı kuraklık riskine karşı yeni bir yöntem geliştirmeyi, yeni ürün ve uygulamalarla bilinçli tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Projede 2 üniversite, 7 araştırma enstitüsü ve 2 özel şirket bir araya geldi. Bu, çok önemli bir iş birliği. Ülke tarımının ve çiftçilerin faydasına olacak yeni yöntem ve ürün desenleri geliştirmek amacıyla, bu alanda bilgi üreten kişi veya kuruluşlarla iş birlikleri yapmaya ve tarıma değer katacak projeleri desteklemeye her zaman açık olacağız. Kısacası, bundan sonraki dönemde de sektörümüz için farklı Ar-Ge projelerini hayata geçirmek için düşünmeye ve çalışmaya devam edeceğiz."

"DAHA ÇOK AR-GE YATIRIMI YAPMAK GEREKİYOR"

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarımsal Ekonomi ve Proje Yönetimi Daire Başkanı Doç. Dr. Cengizhan Mızrak ise dünya nüfusunun hızla artmasına karşın yağışların ve toprağın azalmaya devam ettiğini, bu sorunlarla baş edebilmek ve verimliliği arttırabilmek için ise daha çok Ar-Ge yatırımı yapmak gerektiğini anlattı.

Türkiye’de özel sektörün araştırma ve geliştirmeye yüzde 50’ye yakın bütçe ayırdığını belirten Mızrak, bu oranın tarım sektöründe yüzde 3-4 civarında kaldığının altını çizdi.

Proje Koordinatörü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin de üç yıl sürecek proje kapsamında yapılacakları anlattı.

GÜBRETAŞ’ın kuracağı tesislerde yeni sıvı gübrelerin üretileceğini belirten Prof. Dr. Gezgin, proje paydaşlarından Altınöz şirketi tarafından geliştirilecek yeni tarımsal ekipmanlarla bu gübrelerin 7 farklı ildeki TAGEM arazilerinde Türkiye'deki 5 ana tarımsal bitki olan buğday, şekerpancarı, mısır, pamuk ve ayçiçeği için tarla denemeleri yapılacağını kaydetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar