Greyfurtun sağlığa faydaları nelerdir? Greyfurt neye iyi gelir?

Greyfurtun sağlığa faydaları nelerdir? Greyfurt neye iyi gelir?
Ekşi tadıyla bilinen kış meyvesi greyfurt sağlığa faydasıyla dikkat çekiyor. Peki greyfurtun sağlığa faydaları nelerdir? Greyfurt neye iyi gelir? İşte detaylar…

Mansur Yavaş Sıhhiye-Yenişehir pazar yerinde tezahüratlarla karşılandı

Meyve dünyasının ekşi tadıyla bilinen greyfurt, aslında birçok farklı lezzeti bünyesinde barındıran yarı tropik bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Amerika'ya ait olan ve ABD'de 20 farklı çeşidi yetişen greyfurt, Türkiye'de portakal ve mandalinaya göre daha az tüketilse de dünya genelinde kahvaltılarda sıkça tercih ediliyor.

Greyfurt, düşük kalorisiyle ön plana çıkan, ancak besin değeri yüksek bir meyve olarak öne çıkıyor. Özellikle zengin C vitamini içeriği nedeniyle "süper besin" olarak adlandırılan greyfurt, aynı zamanda A vitamini, kalsiyum ve demir gibi önemli mineralleri de içeriyor. Orta boy bir yarım greyfurt, 41 kalori, 0 gram yağ, 0 miligram kolesterol, 10 gram karbonhidrat, 1 gram lif, 9 gram şeker ve 1 gram protein içeriyor.

700x400.webp

GREYFURTUN SAĞLIĞA FAYDALARI:

1. Kan Şekerini Dengeleyebilir: Greyfurtun glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini olumsuz etkilemez. Tip 2 diyabet üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir.

2. Kilo Korumaya Yardımcı: Uzun süre tok tutma özelliği ile kilo korumada etkili olabilir. Yüksek tansiyon, obezite ve yüksek lipid seviyelerine karşı da koruyucu olabilir.

3. Felç Riskine Karşı: İçerdiği flavonoidler sayesinde kadınlarda iskemik felç riskini azaltabilir.

4. Kalbi Koruyabilir: Lif, potasyum, likopen, C vitamini ve kolin içeriği ile kalp sağlığını destekler.

5. Zengin Antioksidan İçeriği: C vitamini ve likopen gibi antioksidanlar, kansere karşı koruyucu bir etki sağlar.

6. Sindirim Sistemini Düzenler: Yüksek lif ve su içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler.

7. Bağışıklığı Destekler: A ve C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum enfeksiyonlarına karşı korur.

34a7704b300f0da732da0233da09b5f192eb65a7.jpeg

CİLT SAĞLIĞINA ETKİLERİ:

C vitamini, greyfurtun cilde olan olumlu etkilerinden biridir. Kolajen oluşumuna katkı sağlayarak cildin destek sisteminin korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda güneş hasarına ve yaşlanmaya karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Ancak, aşırı miktarda narenciye tüketiminin malign melanoma ile ilişkili olabileceği konusunda yapılan bazı araştırmalar olduğunu unutmamak önemlidir. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor.

Greyfurtun bu sağlıklı özellikleriyle birlikte, sofralarımıza daha fazla yer vermek, sağlıklı bir yaşam tarzına katkı sağlayabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar