Fitch'ten Türkiye enflasyonuna ilişkin açıklama

Fitch'ten Türkiye enflasyonuna ilişkin açıklama
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki istikrarın devam ettiğini vurgulayarak, "Artık, enflasyonun sürdürülebilir şekilde düşürülmesi için politikaların ne kadar daha sıkılaştırılacağını görmemiz gerekiyor" dedi.

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin ve bunun Türkiye'deki bankalar, banka dışı finansal kuruluşlar, uluslararası kamu finansmanı ve şirketler üzerindeki etkilerinin tartışıldığı çevrim içi bir panel düzenledi.

Morales, panelde Türkiye ekonomisinde kırılganlıkların azaldığını ve cari açıkta daralmanın devam ettiğini ifade etti.

Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki azalışın cari açığı etkilediğini belirten Morales, uluslararası rezervlerin mart ayının başlarındaki seviyelere geri döndüğünü söyledi.

Ayrıca Morales, Türkiye'de şu anda en önemli politika zorluğunun enflasyon olduğunu belirtti ve "Ekonomi politikasının sürdürüleceğine dair güvenimiz artıyor ve bu konuda kararlılık olduğuna dair başka işaretler de görüyoruz. Mart ayında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizinde beklenmedik bir artış yaptığını ve seçim sonrası siyasi otoritenin ekonomi programını onayladığını gördük. Bundan sonra, enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşürmek için politikaların ne kadar daha sıkılaştırılacağını görmemiz gerekiyor. Dolayısıyla, para politikası alanında olduğu gibi diğer politika seviyelerinde de atılması gereken adımlar var" şeklinde konuştu.

Fitch Gelişmekte Olan Piyasa EMEA Banka Derecelendirmeleri Başkanı Lindsey Liddell, bankalar için baskıların hafifletilmesine yardımcı olacak şekilde ortodoks ekonomi politikalarına dönüş ve para politikasının sıkılaştırılmasının yanı sıra makro ihtiyati düzenlemelerin de basitleştirilmesinin önemini vurguladı.

Liddell ayrıca, son aylarda Türk bankalarının ihracatlarında büyük bir artış gözlemlediklerini belirtti ancak bazı risklerin hala devam ettiğini ekledi.

Panelde, Fitch Ratings'in Bankalar Direktörü Ahmet Kılınç, Uluslararası Kamu Finansmanı Direktörü Nilay Akyıldız, Banka Dışı Finansal Kurumlar Direktörü Levent Topçu ve EMEA Endüstriyel Derecelendirme Grubu Başkanı Paul Lund da değerlendirmelerde bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar