EYT'de son dakika gelişmesi! EYT takviminin tüm detayları belli oldu

EYT'de son dakika gelişmesi! EYT takviminin tüm detayları belli oldu
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından defalarca kez ertelenen EYT tasarısı, emeklilik için gün sayan milyonlarca vatandaşın tepkisini çekmişti. Nihayet EYT'nin Meclis'e hangi tarihte geleceği kesinlik kazanırken, EYT'liler için yasalaşma, emekli olma ve maaş alma sürecini belirleyen takvim de günbegün ortaya çıktı.

İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşı emekli edecek EYT düzenlemesi ile birkaç yıl içerisinde toplamda 5 milyon kişi emeklilik hakkı kazanmış olacak. 1999 Gölcük depremi sonrasında çıkarılan yasa ile emeklilik hakları askıya alınan EYT''lilerin hayallerine kavuşması için önlerinde tek bir engel kaldı.

Şubat ayının başlarında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''nda kabul edilen tasarı, ülkemizi yasa boğan depremlerin yaşanması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi''nde (TBMM) yer alan Milletvekillerinin, deprem bölgesindeki faaliyetlerinin uzaması ile birlikte üç kez ertelenen Meclis açılış tarihi, son olarak 28 Şubat gününde kararlaştırıldı. 

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT bekleyen milyonlara son açıklaması ile müjdeyi verdi. Elitaş, Meclis''in ilk gündme maddesinin EYT olacağını duyururken, düzenlemenin önümüzdeki hafta bitmeden TBMM Genel Kurulu''ndan geçerek Resmi Gazete''de yayımlanması ve yasalaşması bekleniyor. 

EYT''DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN ÖDENECEK?

Her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından maaşların 1 Mart itibariyle hesaplanacağı ve en geç nisan ayında ödeneceği açıklanmış olsa da, deprem nedeniyle takvimin sarkması ödenecek maaşları da ileri bir tarihe ertelemiş olacak. Konu hakkında açıklamalarda bulunan SGK uzmanları, en iyimser tahminin mayıs ayı olduğunu belirtirken, EYT''lilere ilk ödemenin haziran ayında yapılmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

HAK KAYBI YAŞANMAYACAK

Ödemelerin sarkmasına karşın EYT''lilerin alacakları ücret konusunda bir kayıp yaşanmayacağı belirtilirken, emekli olacak 2 milyon 250 bin dolaylarındaki vatandaşa ödenecek rakam 1 Mart tarihinden itibaren başlanarak hesaplanacak. Bu nedenle, EYT''lilerin ilk aylıklarını haziran ayında almaları durumunda haziran maaşı dışında, 3 aylık toplu bir ödeme almaları söz konusu olacak. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar