Erdoğan'ın dolar endişesi büyüyor: Cevap veremediği mektup ortaya çıktı

Erdoğan'ın dolar endişesi büyüyor: Cevap veremediği mektup ortaya çıktı
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan süreçte pek çok ülke Rusya'ya karşı yaptırım kararı alırken Türkiye'nin tercih ettiği tarafsızlık çeşitli eleştirilere neden olmuştu. ABD'nin bu durumdan hoşnut olmadığı bilinirken, ABD yönetiminden TÜSİAD'a gönderilen mektup gündeme oturdu. Türk şirketlerine yaptırım tehdidi içeren mektup hakkında Erdoğan sessizliği korurken, yapacağı bir çıkış sonucu dolar kurunda görülecek seyir merak ediliyor.

ERDOĞAN, İŞ ADAMLARINA GELEN BU MEKTUBA YANIT VEREMEDİ!

ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo''nun TÜSİAD''a gönderdiği mektupta ''Rusya''ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceği'' ifadeleri yer almıştı.

TÜSİAD da ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Türk şirketleri yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmama konusunda uyardığını doğrulamıştı.

Mektupta, Rus bankalarıyla iş yapan Türk bankaların ABD bankalarıyla iş yapmayı sürdüremeyeceği de vurgulanmıştı.

Ama Erdoğan''dan konuyla ilgili henüz açıklama gelmiş değil.

Diken''de yer alan habere göre, Dün ‘Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faizle kura ‘takılmamamız’ gerektiğini söylerken, ABD’nin mektubu hakkında sessiz kalmayı tercih etti.

Son bir haftadaki üç açıklamasında Moğalistan’daki arkeolojik keşif, Cezayir’deki yangınlar, Somali’deki saldırılara yer veren Dışişleri Bakanlığı’ysa sus pus.

Nisandaki sözleri nedeniyle hakkında dün soruşturma başlatılan şarkıcı Gülşen’e tepki gösterme yarışına giren AKP’li isimlerden de henüz açıklama yok.

ERDOĞAN''IN SESSİZLİĞİ DOLAR YÜZÜNDEN Mİ?

Erdoğan''ın ABD''den gelen mektup hakkındaki sessizliği tartışmalara neden olurken, dolarda yaşanan yukarı yönlü hareketinde bu sessizliğe neden olabileceği tartışılıyor. Dolar kuru 2021 yılının ardından yeniden 18 lirayı alarak, 26 Ağustos saat 14.00 itibariyle 18 lira 18 kuruştan işlem görüyor.

NEBATİ İLK YANITI VERDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo''nun Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği''ne (TÜSİAD) gönderdiği ve Türkiye şirketlerini, yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmama konusunda uyardığı mektuba ilişkin açıklama yaptı.

Nebati, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Türk iş dünyası örgütlerine iletilen mektubun iş çevrelerimizde bir endişe yaratması anlamsızdır. Türkiye dünyanın en önemli siyasi ve ekonomik güç merkezlerinden biridir. İş dünyamız devletinin gücünü her zaman yanında hissetmelidir.

Müttefikimiz ve ticaret ortağımız ABD''nin, işletmelerini, ekonomimize yatırım yapmaya davet ettiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Ülkemiz, müttefikleriyle birlikte küresel ve bölgesel zorluklara karşı, ortak çaba sarf etmeye ve işbirliğini güçlendirmeye önem veriyor.

Ayrıca komşularımızla, başta turizm olmak üzere çeşitli sektörlerde, yaptırımlara konu olmayan çerçevede, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeye kararlıyız.

Türkiye ekonomisinin tüm aktörleri, serbest piyasa ekonomisi ilkelerine bağlıdır. Küresel ticarette daha fazla pay sahibi olmaya çalışmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bu yolda iş dünyasının yanındadır.

Barışı ve daha fazla ticareti hedefleyen diplomasimizle iş insanlarımızın küresel ekonomide daha önemli bir rol oynaması için güçlü bir inisiyatif ortaya koyuyoruz.

Türk iş dünyası gerek iş ahlakı gerekse hızlı çözüm üretme yeteneği ve esnekliğiyle nice başarılara imza attı ve atmaya da devam edecek.

ABD Hazine Bakanlığı''nın Türk iş dünyası örgütlerine gönderdiği mektupta da belirtildiği üzere, Türk işletmeleri dünyadaki en yenilikçi şirketler arasında yer alıyor ve önemli zorlukların üstesinden gelerek büyümeye devam ediyor."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar