Engelli vatandaşların hastaneye ulaşma çilesi

Engelli vatandaşların hastaneye ulaşma çilesi
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni binasında hizmet vermeye başladığı tarihten bu tarafa vatandaşların ulaşmasında sıkıntılar yaşanması ile gündeme geliyor. Hastanemiz bu defada engelli vatandaşların hastane girişine ulaşmakta zorluk yaşamaları ile gündeme geldi.

GÜNBOYU / SERHAT KAYA

BİLECİK-İnternet haber sitemize ulaşan Bilecikli engelli bir vatandaş, geçtiğimiz günlerde Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine polikliniklerde randevusu olduğundan, kendisine ait aracı ile gittiğini belirterek engellilere ayrılan otopark alanlarının hastane girişlerine çok uzak olmasından ve hastanedeki tekerlekli sandalyelerin engelli değil hasta tekerlekli sandalyesi olması nedeni ile hastane içinde kendilerinin rahatça işlerini göremediklerinden şikayet etti.


Hastaneye kendi aracı olduğundan kendi imkanları ile gidebildiğini söyleyen vatandaş, kendisi için asıl sorunun hastaneye ulaştıktan sonra başladığını söyledi.
Hastanede yaşadığı sorunu anlatan vatandaş, "Hastane bahçesine arabam ile geldiğimde poliklinik tarafında bize ayrılan 3 araçlık otoparkta 2 özel araç ile birlikte bir ticari minibüsün park ettiğini gördüm. Engelli araçları ticari olarak alınamadığına göre bu minibüsün burada ne işi var diye düşündüm. Aracımı poliklinik girişine park edebilsem bile yalnız başıma gelmem durumunda engellinin yardım istemek için hastane görevlilerine ulaşabileceği zil gibi bir imkan olmadığından yine hastaneye tek başıma giremeyecektim." dedi.


POLİKİNLİK GİRİŞİNDE TEKERLEKLİ SANDALYE BULUNMUYOR 
Poliklinik girişindeki otoparkın dolu olması nedeni ile acil girişine aracı ile yöneldiğini söyleyen vatandaş, "Acil girişinde bize ayrılan otoparklar boştu. Ancak burada da poliklinik girişindeki gibi engelli olarak benim oraya geldiğimi hastane görevlilerine duyurabileceğim bir imkan olmadığından bana yardımcı olmaya gelen yakınım önce acil girişinden tekerlekli sandalye getirdi. Gelen tekerlekli sandalye ise engellileri için değil hastalar için dizayn edilmiş olduğundan bu sandalye ile de benim hastane içinde tek başıma işimi görmem mümkün olmadığından yine yakınımın yardımı ile hastanedeki işlerimi görebildim."  dedi.

 

ENGELLİ OTOPARKI POLİKİNLİK GİRİŞİ YANINA ALINABİLİR
Engelli otoparkının poliklinik girişinin yanında bulunan kamelyanın yerine alınabileceğini söyleyen vatandaş, "Engelli otoparkının yeri değiştirilerek poliklinik girişi yanına alınabilir ve bu alana engelli vatandaşın geldiğini hastane görevlilerine duyurabilmesi için bir zil konulabilir. Ancak sorun bununla da çözülmeyecektir. Çünkü hastanede bulunan tekerlekli sandalyeler bizim kullanımımıza uygum değil. Eğer bize uygun tekerlekli sandalye varsa da o an için acil girişinde 3 adet sandalye vardı ve tamamı hasta tekerlekli sandalyesiydi." dedi.
Son olarak herkesin birer engelli adayı olduğunu hatırlatan vatandaş, engelli bireylerinde toplumda engelsiz vatandaşlar gibi engelsiz bir yaşam sürmek istediklerini söyleyerek, özellikle kendilerinin çok sık kullanmak zorunda kaldıkları hastaneye kendi başlarına gelerek işlerini görebilecekleri için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılasını istedi.


HASTANEYE ULAŞMAK ENGELSİZ VATANDAŞLAR İÇİNDE ZOR
Hastaneye engelli vatandaşlar kadar engelsiz vatandaşlarında ulaşması sorun olmaya devam ediyor. Engelli olan ve ulaşım için kendisine ait bir aracı olmayan vatandaşlar kendilerine şehir içinde sadece hastaneye değil şehrin diğer yerlerine de ulaştıracak minibüs bulmakta zorlanırken, hastaneye ulaşmak isteyen vatandaşlarda ya hastane karşısında inerek hayatlarını tehlikeye atarak karşıdan karşıya geçmek zorunda kalıyor  yada üniversite durağından dolanarak hastane durağına gelerek hem yolunu uzatıyor hem de zaman kaybı yaşıyor.


Zaman zaman bazı siyasiler ve vatandaşların sosyal medya üzerinden hastanenin önüne ne zaman bir üst geçit yapılacağını sorarak konuyu gündeme getirdikleri görülüyor. Ancak şimdiye kadar yetkililer bununla ilgili bir girişimde bulunmadı. Hatta özellikle Osmaneli, Gölpazarı, Yenipazar, Vezirhan ve Bayırköy''den hastaneye gelen ve geri dönmek isteyen vatandaşların da hastane karşısına bir minibüs durağı talep ettikleri biliniyor. Minibüs durağı ile ilgili de yine yetkililerden bir girişim yok.


Bir çok konuda olduğu gibi bu konunda sahipsiz şehir Bilecik''te ne zaman çözüleceği bilinmezken, vatandaşlar durak ve üst geçit illa birinin başına bir kaza geldikten sonra mı yapılacak diye soruyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar